Magistrații protestează, inclusiv la Făgăraș. Ministrul Justiției pasează responsabilitatea la Ministerul Muncii

foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu (PNL), aruncă responsabilitatea în brațele Ministerului Muncii, condus de Marius Budăi (PSD), după ce magistrații au început protestele, inclusiv la Făgăraș.

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă.

Alina Gorghiu indică Ministerul Muncii ca responsabil de reforma pensiilor speciale.

„Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.

Mobila SH
Reno Depo
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN

Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public. MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a mai spus Gorghiu, potrivit G4Media.

Reacția vine după ce magistrați din mai multe instanțe și parchete au anunțat marți proteste față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale.

Judecătoria Făgăraș s-a alăturat protestelor, anunțând că 8 dintre cei 9 judecători din Făgăraș au decis în unanimitate că, din 21 iunie, își reduc activitatea și vor fi judecate doar cauzele urgente. Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale, care s-a întrunit marți, la ora 10.00. Detalii aici.


Apreciază
Distribuie