Mărțișor uriaș în Cetatea Făgăraș, creat de sute de tineri

foto: Red Video Făgăraș

Un mărțișor uriaș a fost creat, pe 1 martie, în Cetatea Făgăraș, de sute de tineri.

Șnurul tradițional, în culorile alb și roșu, fotografiat cu o dronă, a fost recreat din pancarte colorate. 365 de elevi ai Colegului Național Radu Negru au participat la acțiunea inedită. Este pentru prima dată când tinerii sărbătoresc astfel venirea primăverii.

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, o funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. Motiv pentru care mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

JTTI
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Leloland
Narin
Spalatoria GPC
Monumente funerare
Qi Meridian
Autopel

Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național Radu Negru în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului, Casa municipală de Cultură, echipa Dăruiește Bucurii și Red Video Făgăraș.


Apreciază
Distribuie