Mizeria şi luxul din şcoli

Camera internat Aurel Vijoli

Camera internat Aurel Vijoli

La ora aceasta şcolile şi grădiniţele din Făgăraş, Victoria şi de pe sate se află în atenţia Sanepidului. Reprezentanţii DSP au început controalele de câteva zile şi le vor termina în 20 septembrie, potrivit dr. Magdalena Coman.

„În perioada 9.09-20.09.2013 se desfăşoară acţiuni de control în: creşele şi unităţile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal şi în unităţile de catering care asigură alimentaţia copiilor. Acţiunea tematică vizează verificarea respectării prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, adică normele de igienă privind unităţile de ocrotire, educare şi instruire a copiilor. Sunt verificate din punct de vedere igienico-sanitar atât unităţile de învăţământ din Făgăraş, cât şi cele din Victoria şi din mediul rural. La şcolile de pe sate se va recolta şi o probă de apă pentru verificarea parametrilor de potabilitate. În condiţiile în care şcoala nu corespunde din punct de vedere igienico-sanitar se va propune Direcţiei de Sănătate Publică suspendarea autorizaţiei sanitare de funcţionare,” explică directoarea DSP Făgăraş, dr. Magdalena Coman.

Aşa NU şi aşa DA!

Reprezentanţii DSP au găsit şcoli dezastru şi au găsit şcoli de luat exemplu printre cele controlate până în prezent.

Scoala 1, un mic colt de rai
Scoala 1, un mic colt de rai

Liceul Aurel Vijoli, Şcoala 2 şi grădiniţa din Tudor Vladimirescu au fost găsite cu probleme până la această oră. Neregulile vor ajunge la urechile celor de la DSP Braşov, de la Inspectoratul Şcolar, dar şi la prefect.

„În Combinat, la Aurel Vijoli, saltele şi pernele internatului erau murdare. La grupurile sanitare în trecut au fost infiltraţii de apă, iar ei după ce au spart să le remedieze nu au mai reparat. Pardoselile erau neigienizate. În sala de mese pavimentul era degradat, deşi bucătăria arăta bine, fiind refăcută în vară. La Şcoala 3, care aparţine de această instituţie, mobilierul e de zeci de ani, instalaţiile sanitare lasă de dorit, iar colace la toalete nici măcar nu văzut. Gardul împrejmuitor de pe 10 hectare nu mai există, pervaze la geamuri nu mai există, capace la gurile de canal din curte nu mai există, fiind furate. Am găsit, în schimb, trei săli de clasă refăcute”, explică dr. Coman.

Şefa DSP nu a fost mulţumită de ce a văzut nici la Şcoala 2: „tavanul din sala de sport are mari probleme, ar putea cădea părţi din el şi este periculos pentru copii. De altfel, noi am dat interdicţie de folosire a sălii încă de acum doi ani. Sala are o vechime de vreo 60 de ani.”

Nici la grădiniţa Voinicelul din Tudor Vladimirescu situaţia nu a fost mai bună: „cei de acolo abia acum fac lucrările de hidroizolaţie, mai trebuie igienizate plafoanele pentru că au avut infiltraţii, mai trebuie pusă plintă la parchet. Cel puţin şi-au curăţat cele două încăperi care erau pline de reziduri menajere.”

curatare tapiterie
Primaria Soars - Pasti 2024
Florian Shaorma - Pasti
Royall Security
Sezar Forest - soferi profesionisti
toaleta la Liceul Aurel Vijoli
toaleta la Liceul Aurel Vijoli

La capitolul „Aşa da” sunt Colegiul Radu Negru, Şcoala generală 1 (care şi-a amenajat în curtea interioară un mic colţ de rai), Colegiul Doamna Stanca şi creşa de pe strada Cerbului. Acestea pot fi socotite instituţiile „luxoase” ale oraşului, în comparaţie cu celelalte.

18 miliarde, bani de reparaţii

La terminarea şcolii, în 26 iunie, Direcţia de Sănătate Publică a făcut o altă vizită în unităţile cu probleme şi le-a recomandat directorilor ce lucrări să facă peste vară.

La întoarcere, după trei luni, unele arătau la fel. Mulţi dintre directori spun că au fost ţinuţi de mâini şi de picioare de lipsa banilor şi că nu au putut face minuni cu banii insuficienţi, alocaţi de Primărie. Pe de altă parte au fost cazuri când licitaţiile pentru lucrări şi supravegherea acestora s-au făcut tot de către primărie, aşa că vina exclusivă nu ar mai aparţine numai conducerii şcolilor.

Primarul Mănduc este însă de altă părere: „Le-am alocat tuturor şcolilor în acest an 18 miliarde. Pe vremea când trăia, profesorul Duţă a făcut un sistem după care să împărţim fondurile, iar noi l-am păstrat, acela de a da bani fiecărei şcoli în funcţie de numărul de copii înscrişi acolo. Eu zic că, după 18 miliarde alocate, ar fi trebuit să se vadă rezultate!” Primarul a ţinut să meargă şi el prin unităţile de învăţământ şi, în timp ce DSP-ul îşi făcea treaba, el să vadă la faţa locului cum şi pe ce s-au cheltuit banii proveniţi din visteria oraşului.
DSP Făgăraş va întocmi un raport către DSP Braşov, iar acesta va ajunge de acolo la Inspectoratul Şcolar şi la Prefectură. Nu este exclus ca DSP Braşov să ia şi măsura ridicării autorizaţiei sanitare de funcţionare la vreuna din unităţile problematice.

Nu va scăpa de control nici firma de catering a omului de afaceri Ovidiu Popa, care asigură hrana la grădiniţa Mateiaş Brâncoveanu şi la Liceul Teologic. Pe parcursul anului, atât firma, cât şi şcolile au obligaţia de a păstra hrana din fiecare zi în frigider timp de 48 de ore. În caz de toxiinfecţie alimentară, vor putea fi ridicate probe din caserolele de dinainte de livrare şi de după livrare.

(Andreea Marga)


Apreciază
Distribuie