Momentul intrării lui Mihai Viteazul în Cetatea Făgăraș, recreat de 1 decembrie

foto: Vlad Eftenie

Manifestările de 1 decembrie din Făgăraș vor fi speciale anul acesta, în contextul Centenarului Marii Uniri.

Momentul intrării lui Mihai Viteazul în Cetatea Făgăraș, din octombrie 1599, va fi recreat sub privirile localnicilor și turiștilor, sâmbătă, începând cu ora 15:00. O echipă de actori profesioniști va încerca să redea atmosfera de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

„Este consemnat în documente, se știe că Mihai Viteazul a intrat în Cetatea Făgăraș la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Fără îndoială că nu este redat chiar istoric. Știm că a intrat în Cetate, știm că și-a pus propriul căpitan, dar este redat, de fapt, momentul în care voievodul se adresează oștenilor, este un mic dialog între el și căpitanul cetății, după care pleacă în campania de cucerire a Transilvaniei și a Moldovei”, spune istoricul Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului.

Pentru sceneta care va avea loc în curtea monumentului istoric din municipiul nostru va fi adus special un lipițan de la herghelia din Sâmbăta de Jos.

Însă, înainte de punerea în scenă a momentului istoric, va avea loc o ceremonie în cadrul căreia vor fi depuse coroane la Monumentul Eroilor din fața Cetății, la ora 12:00.

Amanet King Onix
Demgy
BPM - excavatorist
Sumi Agro - Kaishi
Victoria Federal IFN

Aceasta va fi urmată de un eveniment dedicat foștilor deținuți politici, de la ora 13:30. Opt persoane din Țara Făgărașului care au supraviețuit suferințelor îndurate în temniţele comuniste își vor spune poveștile de viață în Sala Tronului din Cetate.

Sărbătorirea Zilei Naționale a României se va încheia cu o retragere cu torțe. Militarii Centrului de Instruire pentru Infanterie și Vânători de Munte Făgăraș vor defila pe străzile din municipiu, sâmbătă, începând cu ora 17:15.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie