Mormântul unor eroi din Primul Război Mondial

30 de ostaşi din Primul Război Mondial îşi dorm somnul de veci pe hotarul Hălmeagului. După aproape un secol de când au fost înmormântaţi într-o groapă comună, nu mai ştie mai nimeni unde sunt. Nu există piatră funerară, nu există cruce, nu există vreun monument închinat lor.

Cornel Zglimbea, un hălmăgean de 88 de ani, este poate singura persoană care mai poate identifica în teren locul unde au fost îngropaţi. Bărbatul ştie că au fost omorâţi în Primul Război Mondial.

Pe vremea când era copil încă mai dăinuiau două cruci din stejar ridicate în hotarul Hălmeagului. Erau puse la capătul unei gropi comune, în care au fost aruncaţi 30 de militari ucişi. Mormântul se află la aproximativ 4 kilometri de Hălmeag înspre localitatea Părău, în zona cunoscută de localnici sub denumirea de Unghiu din sus.

Florian Shaorma
Autopel
Qi Meridian
UPRUC-CTR
Amanet King Onix
Spalatoria GPC

Mormântul eroilor necunoscuţi este, din punct de vedere administrativ, pe teritoriul satului Hălmeag, dar înspre graniţa cu teritoriul localităţii Părău, pe malul drept al râului Olt. Astăzi locul în care zac osemintele este aproape imposibil de găsit.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie