Nea Cristea, ultimul erou din Cincu

Ioan Cristea / foto: Liviu Ardelean


Conducerea Școlii din Cincu a organizat un eveniment pentru marcarea Zilei Eroilor, ieri.

Alături de copiii care învață aici, printre militari români, americani și olandezi – reuniți în urmă cu câteva zile, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, pentru un exercițiu multinațional – lângă oficialități și preoți, s-a aflat și un bătrânel. Îmbrăcat în hainele care i-au schimbat viața, așezat pe scaun, sprijinit într-un baston din lemn, cu chipul blând și ochii cât cepele – să nu rateze nimic.

Ioan Cristea este ultimul veteran în viață din Cincu. În vârstă de 96 de ani, s-a aflat în curtea școlii să așeze o coroană de flori la monumentul dedicat lui și camarazilor săi.

Nea Cristea, cum îl știu oamenii din sat, a luptat în al Doilea Război Mondial în campania de est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei. În semn de recunoștință pentru eforturile depuse pe front, a fost înaintat la gradul de locotenent, ieri. Cu lacrimi în ochi și mulțumind, a primit noile trese de la colonelul Cătălin Ticulescu, comandantul Centrului Nașional de Instruire Întrunită „Getica”.

Reno Depo
Monumente funerare
curatare tapiterie
Victoria Federal IFN
Agromar
Amanet King Onix
Firma servicii renovare
Florian Shaorma

Evenimentul s-a încheiat cu un alt moment emoționant. Toți militarii străini prezenți la ceremonie au venit rând pe rând să îi strângă mâna bătrânului brav și au exclamat „thank you for your service” (mulțumim pentru devotament)!

În afară de Nea Cristea, în Țara Făgărașului mai sunt în viață 14 veterani de război.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie