Nedreptatea e constituţională

Curtea Constituţională a României a lăsat nedreptatea să producă efecte pe mai departe! CCR a respins pretenţiile formulate de Sindicatul Liber Nitramonia-Rompiro în numele unui angajat al Fabricii de Pulberi cu privire la inechitatea produsă de articolul 158 din Legea pensiilor nr. 263/2010.

Fabrica de Pulberi
Fabrica de Pulberi

Acest articol produce inechităţi între grupele de muncă, respectiv grupa I şi grupa a II-a anterior anului 2001. Speţa a ajuns la CCR după ce în 17 februarie 2013 Tribunalul Braşov a suspendat un proces intentat de Sindicatul Liber Nitramonia-Rompiro, în numele salariatului respectiv.

Motivul este că unora dintre salariaţii care au lucrat până în 2001 în grupa I de muncă nu li se recunoaşte la stabilirea pensiei decât grupa a II-a, deşi ani de zile societăţile în care au fost încadraţi au plătit contribuţii aferente grupei I.

„Prin deczia nr. 435 din 29 octombrie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată solicitarea noastră de a declara art. 158 ca neconstituţional. În consecinţă aşteptăm motivarea deciziei, iar după ce aceasta va ajunge la noi

liderul de sindicat Lucian Cupu
liderul de sindicat Lucian Cupu

vom repune pe rol procesul la Tribunalul Braşov, vom declara apel la Curtea de Apel Braşov după primirea soluţiei, iar apoi ne vom îndrepta către CEDO, pentru că vom avea toate căile de atac parcurse în România”, a explicat liderul de sindicat Lucian Cupu.

Dacă art. 158 din Legea pensiilor ar fi fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională ar fi produs efecte pentru toţi angajaţii din România aflaţi în această situaţie. Dacă Sindicatul va obţine câştig de cauză la CEDO, va beneficia de efecte, în primă instanţă, doar salariatul de la Fabrica de Pulberi.

Brutaria Dragus
Proaspat Alb
Sezar Forest - soferi profesionisti
Agromar
Monumente funerare
Amanet King Onix
Demgy

Mai multe informaţii puteţi citi marţi, 12 noiembrie, în ediţia tipărită a ziarului Bună Ziua Făgăraş.

(Cristina Cornilă)

 

 


Apreciază
Distribuie