Numai piele şi os!

•    La un pas de moarte din cauza malnutriţiei!
•    Doi sugari internaţi la Pediatrie arată ca nişte umbre!
•    Mamele lor destul de tinere au mai născut alţi 10, respectiv alţi 7 copii.

Personalul medical din Secţia de Pediatrie a Spitalului ,,Dr. Aurel Tulbure” se confruntă zilele acestea cu două cazuri grave de malnutriţie la doi nou-născuţi, ajunşi pe patul de spital după ce mamele lor şi asistenţii sociali au ignorant toate semnele care prevesteau boala.

La 3 luni cântăreşte 2 kg

malnutritie 1Andrei Căldărar este al 11-lea copil al unei femei care are doar 41 de ani. Şi foarte posibil, nu ultimul! Femeia din Lisa are o viaţă înainte să mai procreeze! Când s-a născut avea 3.200 de grame. Joi, 27 februarie, a fost internat în spital, cântărind doar 2.100 grame, când în mod normal la vârsta lui ar fi trebuit să aibă cel puţin 5.500 grame.

,,Indicele ponderal este de 0,50, ceea ce înseamnă grad III de malnutriţie protein-energetică, cel mai grav, a cărui recuperare este extrem de dificilă şi îndelungată, iar riscurile de îmbolnăvire, cu evoluţie ulterioară gravă, sunt foarte mari. S-a ajuns aici din cauza unui complex de factori ce implică pe de o parte familia, pe de altă parte societatea, reprezentată de personalul sanitar local, cât şi de asistenţa socială locală. Dat fiindcă acest copil provine dintr-o familie stabilită în comuna Lisa, în care mai sunt încă 11 copii, care locuiesc cu părinţii lor (deci 13 persoane) într-o singură cameră, o deducţie logică simplă ne duce la concluzia că familia este arhicunoscută, iar autorităţile locale n-au luat nici cea mai mică atitudine”, a afirmat medicul Ion Mehedinţu, şeful Secţiei de Pediatrie.

Mama: ,,Eu ce să-i fac?”

Mama se află internată cu pruncul într-un salon al secţiei. N-are nicio remuşcare pentru aspectul cadaveric al copilului. ,,Eu ce să-i fac? Am crezut că mai creşte… I-am dat piept şi la ăsta şi la unul mai mare, care are 1 an şi 4 luni”, spune resemnată femeia. Fratele mai mare îl lăsa pe cel mic fără hrană. În loc să ia în greutate odată cu trecerea timpului, copilul scădea văzând cu ochii. În cel din urmă ceas l-a adus la spital. Este doar piele şi os; pielea îi cade de pe oase, iar trupul este numai coajă, semn al faptului că trei luni n-a fost spălat probabil niciodată.

Mama are 41 de ani şi în adolsescenţa ei a reuşit să ducă până la capăt patru clase. Tatăl micuţului n-a trecut niciodată pe la şcoală.

Mama a cerut externarea

Moveos
Amanet King Onix
Brutaria Dragus
Agromar
curatare tapiterie

malnutritie 3Al doilea nou-născut, aflat într-o situaţie similară, se numeşte Sebastian Creţu şi este al 8-lea copil al mamei sale. Nu putem spune al familiei, întrucât mama recunoaşte că pruncii au taţi diferiţi. Femeia de 38 de ani, care locuieşte pe strada Salcâmului, a adus deja pe lume opt vieţi. Ca şi prima, are patru clase, dar e fericită că şi-a găsit un bărbat inteligent, ,,care ştie să scrie şi să citească, pentru că are opt clase”.

Sugarul are trei săptămâni şi când s-a născut cântărea 2.200 de grame, greutate pentru care ar fi trebuit să stea în Maternitate până la recuperarea deficitului ponderal, astfel încât la externare să aibă greutatea de 2.500 de grame. S-a născut la Făgăraş.

DSCN4167,,La cererea insistentă a mamei, pe propria-i semnătură, a fost externat înainte de termen, iar acum a ajuns la un deficit ponderal de 700 de grame, cântărind 2.030 grame. Şi în acest caz este vorba de atitudinea iresponsabilă a familiei, cât şi de implicarea insuficientă a personalului medical, care în intervalul de trei săptămâni a avut timp suficient să-şi dea seama de pericolul la care este expus sugarul”, concluzionează dr. Mehedinţu.

Pe de altă parte personalul Maternităţii spune că n-a avut de ales, câtă vreme mama a vrut musai să plece acasă.

Cazurile de malnutriţie, în care iresponsabilitatea părinţilor pune în pericol viaţa copiilor, sunt destul de dese la Secţia de Pediatrie.

Dacă asistenţii sociali s-ar fi interesat de cazuri şi ar fi anunţat Poliţia, probabil părinţii ar fi fost acuzaţi de infracţiunea de ,,rele tratamente aplicate minorului”.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie