Om al străzii cu picioarele amputate

Iarna asta, deşi nu a fost prea aspră, a făcut deja o victimă în Făgăraş. Un om fără adăpost a rămas fără picioare, care i-au fost tăiate la spital, în urma unei degerături. Ciorogaru se numeşte făgărăşeanul, pare că nimeni nu-i ştie numele mic, dar asta nu e o tragedie. Marea tragedie este, în schimb, aceea că nu va mai putea să meargă niciodată ca un om normal. Va avea nevoie pentru tot restul vieţii de cineva să-i poarte de grijă şi va trăi până la final într-un cărucior cu rotile.

Ciorogaru făcea parte din leahta celor şapte boschetari ai Făgăraşului. Iarna aceasta a degerat, lucru care l-a mânat către hotelul din piaţa agro-alimentară, acolo unde sunt primiţi oamenii fără adăpost. A ajuns prea târziu, frigul îl transformase deja în victimă.

Cu o ambulanţă a fost dus la spital, unde medicii au vrut să-i taie piciorul degerat. Bărbatul a refuzat amputarea şi s-a întors pe străzi. Între timp picioarele i s-au cangrenat, aşa că a ajuns din nou într-un salon de spital. De data aceasta n-a mai avut scăpare, ambele picioare i-au trebuit a fi amputate, pentru a scăpa cu viaţă.

„Acum se încadrează în gradul I de handicap cu însoţitor. Nu cred că-i vom găsi însoţitor, pentru că nu are rude, aşa că după ce-l ajutăm să primească o pensie de vreo 900 lei, trebuie să găsim o soluţie să-l internăm într-un azil, unde cineva va avea grijă de el tot timpul. Până atunci va rămâne internat la spital”, a explicat Bogdan Taflan, şeful Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei.

Moveos
Florian Shaorma
Demgy
Proaspat Alb
JTTI
Spalatoria GPC

Un alt boschetar a înlocuit străzile oraşului cu un azil din judeţul nostru. Ilie Gangăl nu avea casă, nu avea familie, dar primea în schimb o pensie de persoană cu handicap. Cei de la Asistenţă Socială i-au găsit un adăpost deasupra capului încă de dinainte de Crăciun: un azil din localitatea Vulcan, judeţul Braşov. Acolo îşi dă toată pensia, dar măcar are pat de dormit şi hrană zilnică.

Fără cele două cazuri sociale mai sus amintite, Făgăraşul mai are încă 5 boschetari, care obişnuiesc să doarmă în nopţile geroase de iarnă într-o cameră la hotelul din piaţa de legume şi fructe.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie