Pădure din Şinca, la un pas de patrimoniul UNESCO

Pădurea virgină de la Şinca Veche, unde se află cel mai înalt brad din România, este pe punctul să intre în patrimoniul UNESCO. World Wild Found – România (WWF) a semnat zilele trecute un protocol de colaborare cu Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice şi Greenpeace pe o durată de doi ani, în scopul demarării procedurilor necesare pentru desemnarea unor situri care urmează a fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Aceste situri vizează pădurile virgine şi seculare de fag din România. Printre zonele propuse pentru a fi incluse în patrimoniul UNESCO figurează şi pădurile virgine din Şinca, având o suprafaţă de aproximativ de 350 ha.

Nimeni nu taie un pom din Strâmbşoara Mare

Aria virgină de la Şinca aparţine primăriei comunei şi este administrată de Ocolul Silvic Pădurile Şincii. Fostul primar al comunei, Radu Munteanu, inginer silvic de meserie, este angajatul Ocolului. Împreună cu cei de la WWF, cu vreo patru ani în urmă, a făcut primele vizite în teren. ,,Noi ştiam şi înainte de a veni cei de la WWF că pădurea nu a fost exploatată, cel puţin cu 40-50 de ani în urmă. Aveam cunoştinţă de asta din evidenţele amenajamentelor silvice. Împreună cu cei de la WWF am parcurs în teren toate arboretele valoroase pe care le administrează Ocolul. Au fost mai multe vizite. Prin 2012 au venit şi cei de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) şi, în demersul lor de a identifica pe specii cei mai înalţi pomi, am descoperit împreună că aici se găseşte cel mai înalt brad din România”, povesteşte ing. Radu Munteanu.

Bradul are 62,5 metri şi peste 300 de ani. Măsurătorile au fost realizate cu un hipsometru digital cu ultrasunete. Recordul precedent este el unui brad de 61,5 metri din pădurea din Penteleu din zona Buzăului.

Asociaţia World Wide Fund for Nature a reuşit să obţină în 2012 un ordin de ministru prin care pădurea de la Şinca Veche să fie pusă sub protecţie absolută. Acest lucru înseamnă că se dezvoltă fără niciun fel de intervenţie a omului şi nu se taie de acolo absolut niciun copac.
Zona este cunoscută de localnici sub numele de Strâmbşoara Mare.

Record european

Pădurea de la Şinca ar putea deţine şi un record european. Aici s-a descoperit un fag de 56 de metri înălţime. Deocamdată acest record nu a fost omologat, deoarece se fac cercetări europene pentru a vedea dacă s-a descoperit în vreo altă pădure vreun fag mai înalt.

Agromar
Moveos
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Monumente funerare
Brutaria Dragus
Amanet King Onix

Pentru ca o pădure să fie declarată virgină şi pusă sub protecţie, în ea trebuie să existe arbori de toate stadiile, cum ar fi brazi de 300-400 de ani şi fagi de 250-350 de ani, dar şi copaci mai tineri de 50-100 de ani.
,,Avem într-adevăr arbori de toate vârstele, unii chiar ajunşi la limita fiziologică de vârstă, care fie mai stau în picioare, fie sunt căzuţi şi putreziţi pe sol. Pădurea se află la o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.400 metri şi este un amesteg de fag cu răşinoase”, spune Radu Munteanu.

A auzit de ea prin 2011 şi Ministrul Mediului Laszlo Borbely, care a ţinut să vină s-o vadă. Atunci începea marcea campanie a WWF de salvare a pădurilor virgine ale României.

Comuna Şinca are 5.400 de hectare de pădure şi numai 350 dintre acestea sunt virgine.

De câştigat, comunitatea nu prea are ce câştiga de pe urma virginităţii pădurii. Decât renumele! Pentru că au apărut în zonă tot felul de turişti interesaţi de ecologie! Cu doi ani în urmă, Primăria a primit totuşi 20.000 de euro de la WWF, ca răsplată pentru neintervenţia în această arie protejată.

Dacă va intra în patrimoniul UNESCO, pădurii şincane i se va duce renumele şi peste graniţe.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie