Pământul, biserica și cartea, prin ochii artiștilor

Tabăra de creație de la Boholț, aflată la cea de-a șasea ediție, s-a încheiat zilele trecute cu un vernisaj expozițional care a avut loc în Cetatea Făgăraș.

Organizatorul taberei, Vasile Joantă, președintele Asociației Pro Boholț, a spus că tema artiștilor a fost legată anul acesta de „pământ, biserică și carte”, elemente care caracterizează viața micuțului sat din Ardeal.

Preotul satului, Ioan Paroș, prezent la eveniment, a fost de părere că „noi, oamenii, ne-am obișnuit prea mult cu lucrurile, locurile și oamenii de lângă noi, ne-am obișnuit cu liniștea satului, cu verdele și cu casele acestea vechi”, dar că e nevoie uneori „să vină oameni din afară, precum acești artiști, care să ne reamintească de valorile și de frumusețile acestor locuri, să ne arate frumosul acestor așezări”.

De altfel, evenimentul de la Boholț prefațează manifestările de la sfârșitul lunii august, care vor marca aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară a satului.

Tabăra de creație din acest an a reunit pictori și sculptori renumiți din România.

Isoplus Special - Pasti
Benzinaria Recea - Pasti 2024
JTTI
Royall Security
Amanet King Onix
curatare tapiterie

Pe lângă picturile pe pânză care își vor găsi locul în muzeul ce va lua ființă la Boholț, au fost realizate și câteva lucrări de artă care marchează trecerea celor șapte secole. Este vorba de un monument al eroilor din Boholț, simbolizat de o cruce lucrată în metal, și de o carte sculptată în marmură, ca simbol al intelectualilor satului, răspândiți în întreaga lume.

La manifestările din luna august este așteptat și IPS Serafim Joantă, mitropolitul românilor din Europa Centrală și de Nord, unul dintre fiii satului Boholț.

 

(CSM)


Apreciază
Distribuie