Parlamentul European votează dacă șoferii vor merge obligatoriu la controale medicale periodice

Legislatorii europeni urmează să dezbată marți o versiune modificată a directivei privind permisul de conducere. Parlamentului European vrea să impună controale medicale periodice șoferilor, să permită șofatul de la 17 ani, în anumite condiții, și să introducă permisul digital. Votul va fi dat miercuri.

Înaintea ședinței plenare de săptămâna aceasta de la Strasbourg, raportorul principal al dosarului, Karima Delli, din Franța (Verzi/ALE), insistă că un control medical la fiecare 15 ani care să testeze vederea, reflexele și auzul deținătorilor de permis este necesar pentru o mai bună siguranță pe drumurile publice. După ce un șofer împlinește 70 de ani, ar fi necesare controale la fiecare cinci ani, conform planului lui Delli. Prevederile ar intra în vigoare în 2026 sau 2027, potrivit Curs de guvernare.

O altă parte a revizuirii acestei directive, dacă ar fi adoptată, ar permite ca tinerii de 17 ani să devină eligibili pentru a primi permise de conducere, dar ar putea merge cu mașina doar însoțiți de un alte șofer.

De asemenea, deputații doresc să introducă un permis de conducere digital, disponibil pe telefonul mobil și pe deplin echivalent cu permisul fizic de conducere. Ei propun, de asemenea, o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători, care se vor confrunta cu sancțiuni mai severe pentru condusul periculos și limite stricte pentru consumul de alcool în timpul conducerii.

Proaspat Alb
Agromar
Demgy
JTTI
Mobila SH
Reno Depo
Sezar Forest - soferi profesionisti

Grupurile politice Renew, S&D și Verzii susțin aceste modificări legislative, PPE nu le susține. Un oficial european a declarat pentru Euractiv că nu crede că Parlamentul, Consiliul și Comisia vor avea timp să concretizeze detaliile directivei și să ajungă la o poziție comună înainte de alegerile europene din iunie, sarcina urmând să revină, probabil, următorului Parlament, potrivit Curs de guvernare.

Potrivit site-ului Parlamentului European, noua directivă va fi supusă votului pe 28 februarie.


Apreciază
Distribuie