Paul Hitter, deținuții politic și Cetatea Făgăraș

Picturile lui Paul Hitter despre sistemul concentraționar comunist din România, care „vorbesc” despre reeducarea prin tortură, ajung în Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” joi, 16 noiembrie. Expoziția „Nuanțele abisului” din Cetatea Făgăraș poate fi văzută gratuit începând cu ora 17.

Una dintre cele mai temute închisori pentru deţinuţii politic s-a aflat în Cetatea Făgăraş, între anii 1948-1960. Aici au fost închişi între 600 și 1.000 de deţinuţi politic. Nu se ştie exact câţi au murit pentru că erau înmormântaţi pe ascuns, în timpul nopţii, în diverse locaţii sau în cimitir, în gropi comune.

Picturile lui Paul Hitter vorbesc despre tortura fizică și psihologică și despre trăirile profunde ale deținutului în momentele cele mai dificile, iar fiecare lucrare are la bază mărturia unui supraviețuitor al detenției.

Demgy
Royall Security
Isoplus Special - Pasti
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN

Lucrările au mai fost expuse în perioada 14 octombrie – 5 noiembrie la Memorialul Pitești, locul unde a început Reeducarea.

Paul Hitter este un pictor român născut în 1982, care îl are ca maestru pe Matei Șerban Sandu. A studiat la Academia de Artă din München, în clasele artiștilor Nikolaus Lang, Sean Scully, Karin Kneffel. A inventat propriul stil în pictură, Expresionismul Balcanic, lucrările sale îmbinând mitologii populare din Balcani, mitologii urbane și teme sociale. Lucrările lui au fost expuse în București, München, Praga, Los Angeles, Marsilia, Milano, Paris, Las Vegas, Salt Lake City.”


Apreciază
Distribuie