Pe urmele sașilor, printre resturi și rosturi

Asociaţia Renascendis a început inventarierea obiectelor cu valoare istorică şi artistică, păstrate în parohiile evanghelice din Cincu, Toarcla şi Cincșor. Proiectul “Resturi și rosturi. Pe urmele sașilor între Cârţa şi Cincşor”, mai cuprinde parohiile din Cârţa, Bruiu, Gherdeal şi Şomartin, judeţul Sibiu.

Membrii asociaţiei vor identifica, cerceta, documenta şi inventaria obiecte vechi din aur, argint sau lemn, cositoare, textile vechi, piese de mobilier bisericesc, elemente de decor, cărţi şi documente existente în cele şapte biserici fortificate incluse în proiect. 

Evidenţa pieselor de patrimoniu s-a pierdut odată cu diminuarea dramatică a comunităţilor săseşti din Transilvania, iar multe dintre ele riscă să fie distruse sau să dispară pentru că nu li se cunoaște valoarea. Se va încerca şi introducerea lor în circuitul ştiinţific şi, pe cât posibil, în cel turistic, dar şi valorificarea lor pentru comunităţile locale.

Un alt obiectiv al Asociaţiei Renascendis este transformarea acestui patrimoniu în mijloc de învăţare şi integrare a culturii săseşti în viaţa comunităţilor actuale. Prin acest proiect va fi realizată o carte de colorat pentru copii, cu o selecţie din obiectele cercetate. Aceasta va fi folosită în cadrul unor ateliere interactive organizate pentru elevii din satele incluse în proiect.

Florian Shaorma
Demgy
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Reno Depo
Zambete la cafea - Maria Visu
Afis Dragus

Vor mai fi tipărite şi hărţi turistice în limbile română, engleză şi germană cu zona cercetată, apoi va fi realizată o expoziţie cu fotografii surprinse în timpul documentării pe teren.

Iniţiativa este o continuare a demersului de inventariere a patrimoniului mobil săsesc deţinut de Biserica Evanghelică C.A. din România. Anul trecut, în cadrul proiectului-pilot “Resturi și rosturi. Comori uitate ale comunităților săseşti din jurul Făgăraşului”, au fost cercetate obiecte provenind din nouă parohii din județul Braşov – Făgăraş, Şercaia, Şoarş, Felmer, Bărcut, Rodbav, Seliştat, Jibert şi Lovnic.


Apreciază
Distribuie