Pictură originală de opt secole în biserica din Cincu

Biserica fortificată din Cincu este pregătită în acest an pentru renovarea care începe în 2016. În ultima perioadă mai mulţi topografi, geologi şi restauratori s-au perindat printr-una dintre cele mai frumoase biserici fortificate de pe peste Olt.

Ultimii care i-au călcat pragul au fost doi restauratori de la Târgu Mureş, care au descoperit pictură autentică de la 1240 pe pereţii lăcaşului de cult.

Obiectivul ascunde măiestria artiştilor plastici ai secolului al XIII-lea. ,,În ultima perioadă cei doi restauratori au găsit sub actuala zugrăveală pictură originală din anul 1240. Biserica era la vremea aceea catolică şi era pictată ca atare. Sub foarte multe straturi de zugrăveală a fost descoperită pictura originală pe partea stângă a lăcaşului de cult. Printre chipurile pictate figurează şi Sfântul Nicolae. Din 1526 Biserica a devenit evanghelică şi a fost acoperită toată pictura”, spune ghidul Constatin Boghian.

Pe partea dreaptă şi deasupra orgii pictura se pare că a fost distrusă în mare parte odată cu trecerea ei de la catolicism la evanghelism. Odată cu reabilitarea obiectivului, pictura autentică va rămâne descoperită. Sunt informaţii potrivit cărora Consistoriul Bisericii Evanghelice din Sibiu ar dori ca această biserică să fie inclusă în patrimonial UNESCO.

A doua mare reparaţie capitală a Bisericii fortificate de la Cincu este programată să aibă loc în 2016, după 500 de ani de la prima reabilitare majoră. Cu cinci secole în urmă, în jurul anilor 1500, Biserica Evanghelică de la Cincu a suferit o transformare radicală, pe lângă schimbarea ,,încadrării” religioase. S-a lucrat la ea neîntrerupt 22 de ani, astfel încât lăcaşul de cult a fost etajat şi adus în forma pe care îl are astăzi. Timp de cinci secole aici s-au realizat apoi numai reparaţii minore.

Lucrările sunt programate să înceapă în 2016, dar deja de la începutul acestui an s-au intensificat vizitele arhitecţilor, proiectanţilor, specialiştilor în diverse domenii, care vin, fotografiază, măsoară, caută fisuri, defecţiuni şi aşa mai departe. Reabilitarea va costa 300.000 de euro, explică ghidul Constantin Boghian (foto 2).

Proaspat Alb
Benzinaria Recea - Pasti 2024
Demgy
Moveos
JTTI

Cincu - ghid Constatina Boghian

Boghian este cel care are cheile bisericii şi care vine de acasă atunci când se anunţă vizitatori. Un bilet de intrare costă 5 lei, preţ în care este inclus un tur complet până la clopotniţă şi o grozavă lecţie de istorie spusă cu de-amănuntul de ghidul locului.

Biserica a devenit celebră prin ,,accesoriile” sale: o fântână în subsolul încăperii principale, cinci tuneluri secrete, simboluri masonice la tot pasul, temniţa matrimonială din perioada medievală datorită căreia timp de 200 de ani în Cincu nu s-a cunoscut niciun divorţ, o suită de trei orgi consecutive (fiecare cu istoria ei) şi un altar baroc pe care meşterii nu au vrut să-l finalizeze pentru că nu şi-au primit cei 130 de florini din aur pe care îi ceruseră pentru lucrare.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

Comentariile sunt închise.