Poligon pentru antrenarea pompierilor din țară, la Făgăraș

Pompierii se vor antrena într-un nou poligon, amenajat în incinta Detașamentului Făgăraș.

Salvatorii vor studia aici incendiile în timp real și vor stabili tactica de intervenție care trebuie adoptată în funcție de dezvoltarea acestora.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dotat poligonul cu două containere speciale în care vor fi făcute simulări în cazul unor fenomene termice extreme: flashover și backdraft.

Un flashover este aprinderea aproape simultană a majorității materialelor combustibile expuse direct într-o zonă închisă. Spre exemplu, focul care cuprinde mobilierul dintr-o cameră poate produce un strat de fum fierbinte, iar fumul încălzește suprafețele materialelor combustibile din încăpere, determinându-le să emită gaze inflamabile.

Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Monumente funerare
Florian Shaorma
Amanet King Onix
BPM - excavatorist

Fenomenul backdraft apare prin reintroducerea rapidă a oxigenului într-o încăpere unde sunt gaze combustibile. Cel mai bun exemplu sunt evenimentele în care pompierii sunt nevoiți să spargă o fereastră pentru a salva vieți. Oxigenul reintrodus într-o încăpere închisă va reaprinde focul care poate pune în pericol și viețile salvatorilor, nu doar pe ale victimelor.

Practic, prin antrenamentele care se vor desfășura la Făgăraș, se încearcă anticiparea evoluției unui incendiu și oprirea rapidă a extinderii lui.

Primele simulări au început deja, iar în sprijinul pompierilor făgărășeni au venit doi colegi din cadrul ISU Suceava, colonelul (r) Sorin Popovici și plutonierul major Bogdan Popovici.


Apreciază
Distribuie