Poluare în pârâul Bâlea, pe Transfăgărășan. Autoritățile spun că nu e o problemă

Un sibian ieșit la plimbare pe Transfăgărășan cu copiii a descoperit accidental o țeavă de scurgere în pârâul Bâlea. Aceasta vine de la una dintre cabanele de lângă Lacul Bâlea și deversează apă uzată în pârâul cu apă curată, de munte, din care mulți turiști chiar beau. Imaginile au ajuns atât la Garda de Mediu, cât și la specialiștii Apelor Române, care spun că nu e vreo problemă, relatează Turnul Sfatului.

La mai puțin de o sută de metri, Marius Crețu a descoperit în pârâu o țeavă din care curgea o apă murdară direct în pârâu. Sibianul spune că apa avea un miros greu, neplăcut, fiind vizibil cu ochiul liber faptul că era tulbure și poluată.

„Mie nu mi-a venit să cred, din acest motiv am și filmat. Miroase urât, se vedea că este apă murdară și mă gândeam că am fost aproape să mă spăl cu ea pe față mai jos puțin”, a declarat bărbatul pentru Turnul Sfatului.

Marius Crețu a postat imaginile cu apa deversată în pârâul Bâlea pe pagina personală de facebook, unde a atras numeroase reacții, majoritatea celor care le-au văzut cerând intervenția autorităților pentru a stopa poluarea.

Jurnaliștii au transmis imaginile atât Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Sibiu, cât și Apelor Române – SGA Sibiu, precum și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – zona fiind arie protejată. Reprezentanții Gărzii de Mediu au transmis telefonic faptul că problema semnalată este avută în vedere, dar pentru că ține de Apele Române ea a fost preluată de specialiștii de la ape.

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate au răspuns că situația este avută în vedere de reprezentantul local al instituției, acesta urmând să cerceteze situația și vor reveni cu un răspuns. Nu în ultimul rând, experții Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu au transmis că situația este cunoscută și monitorizată constant, iar apa murdară filmată nu reprezintă o problemă de mediu, întrucât există probe de laborator care certifică încadrarea în norme.

Articolul complet, pe Turnul Sfatului.


Apreciază
Distribuie