Primar de comună, găsit de ANI în conflict de interese penal

foto: arhivă

După ce în luna iunie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că fostul viceprimar al comunei Jibert, Tiberiu Boeriu, a fost găsit retroactiv în stare de incompatibilitate şi în conflict de interese, iată că ANI anunţă acum că şi fostul primar al aceleiaşi comune, Marian Pîtea, care în prezent este consilier local, a fost găsit în conflict de interese penal.

În comuna Jibert funcţionează Asociaţia Crescătorilor de Taurine. A fost membru în această Asociaţie inclusiv primarul Pîtea. La vremea când ocupa fotoliul de edil şef, Primăria Jibert a încheiat un contract de concesiune cu această Asociaţie, privind transmiterea dreptului de exploatare a unui teren în suprafaţă totală de peste 3.500 de hectare, reprezentând păşuni comunale. Se întâmpla în anul 2010.

Ulterior, în următorii doi ani, Asociaţiat a beneficiat de subvenţii APIA pentru acest păşunat comunal, iar membrul Marian Pîtea (primar în acelaşi timp), a primit de la Asociaţie, din subvenţiile APIA, venituri în cuantum de 16.604 lei.

De asemenea, în intervalul 2010 – 2012, tot în calitate de primar al comunei Jibert, Marian Pîtea a iniţiat proiecte de hotărâri în baza cărora au fost alocate fonduri pentru activităţi sportive în favoarea Asociaţiei Sportive Jibert, al cărui membru fondator era.

Legea prevede că funcţionarul public care se face vinovat de aceste fapte nu mai poate ocupa o funcţie publică pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 5 ani, în funcţie de pedeapsa principală. Astfel, Pîtea nu mai poate candida la Primărie sau la Consiliul Local în următorul mandat.

Spalatoria Aqua Carpet
JTTI
Sumi Agro - Mospilan
Mobila SH
Reno Depo
Firma servicii renovare
Amanet King Onix

Viceprimarul şi un consilier local, în aceeaşi situaţie

Pe vremea când era viceprimar, în mandatul 2008-2012, şi Tiberiu Boeriu deţinea şi funcţia de membru în Asociaţia Crescătorilor de Taurine de la Jibert.

În calitate de viceprimar, el participa la luarea hotărârilor, în ce priveşte concesionarea păşunilor comunale ale comunei către Asociaţia din care făcea parte. La fel ca şi primarul, Boeriu a câștigat, de la Asociația Crescătorilor de Taurine Jibert, în perioada mandatului, venituri în sumă totală de peste 19.000 de lei.

În aceeași situație se află și fostul consilier local Liviu Flitar, despre care ANI a constatat că a fost în conflict de interese, pentru acelaşi păşunat comunal atribuit Asociaţiei. Atât el cât și mama acestuia au obținut de la Asociație venituri în suma totală de 4.900 de lei.


Apreciază
Distribuie