Primăria renunță la AXI și închiriază autobuze noi de la Codreanu

Municipalitatea renunță complet la serviciile companiei AXI, care asigură transportul public în comun.

Pentru ca acesta să funcționeze în continuare, vor fi închiriate două autobuze nou-nouțe de la compania Transbus Codreanu. 6.000 de lei pe lună pentru fiecare autovehicul va achita Primăria din bugetul local.

Anunțul a fost făcut de primarul Gheorghe Sucaciu, în timpul ultimei dezbateri publice. Edilul spune că această alternativă va rămâne în vigoare până când vor fi cumpărate autobuze electrice, achiziție prevăzută în planul de mobilitate al orașului, finanțat cu fonduri europene.

„[…] 6.000 de lei pentru fiecare autobuz. Ne-am făcut calculele: câtă motorină consumăm, cât cheltuim pe salarii. De fapt, vom delega oameni din Primărie la acest serviciu și vom angaja trei șoferi, pentru că nu avem oameni în primărie care să aibă carnet categoria D”, a declarat Sucaciu.

Spalatoria GPC
La Turcu
Florian Shaorma
JTTI
Moveos

Așadar, municipalitatea ar urma să angajeze trei șoferi și să delege trei persoane din cadrul instituției care să se ocupe de transportul în comun. Este posibil, pentru că Primăria a înființat în 2017 un serviciu public de transport persoane, necesar pentru a putea obține fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea unor autobuze electrice.

Decizia a fost luată de primar după ce AXI a cerut majorarea tarifelor pe călătorie de la 2 la 5 lei. Creșterea este prea mare, spun făgărășenii, dar și autoritățile locale.

Liviu Ardelean


Apreciază
Distribuie