Primăria Viștea ajută 300 de fermieri pentru dosarele APIA

Noile modificări impuse de APIA pentru acordarea subvenţiilor au dat peste cap tot ceea ce știau până acum fermierii despre depunerea dosarelor. Oamenii nu se mai descurcă în identificarea parcelelor și puține sunt primăriile care au sărit în ajutorul fermierilor.

Comuna Viștea, spre exemplu, are circa 300 de fermieri care în anii trecuți au avut raporturi contractuale cu APIA. Trei angajați ai Primăriei se ocupă exclusiv de ajutorul oamenilor în întocmirea dosarelor și mai ales în identificarea parcelelor.

Florin Ioani,,Ne ocupăm ca fiecare fermier să își facă digitizarea parcelelor, preluând datele direct din planurile parcelare, pentru a nu exista suprapuneri. Oamenii vin la Primărie în funcție de o programare stabilită anterior. Declarațiile trebuie să fie reale, pentru că altfel li se impută banii primiți ca și subvenții din 2007 începând și până în prezent. Oamenii nu au pregătirea necesară să identifice, să declare şi să delimiteze cu exactitate parcelele agricole în aplicaţia electronică, așa încât la Primărie se face o preluare a datelor din planul parcelar, după care datele exacte se transmit în exploatația persoanei respective. Legislația în vigoare obligă ca fermierul să își facă singur operațiunile, dar pentru multă lume ar fi foarte greu sau imposibil”, explică primarul Florin Ioani, care spune că trei persoane din administrația locală sunt angrenate în această muncă.

Edilul mai spune că o altă noutate constă în faptul că, dacă până anul acesta dosarele mai puteau fi depuse la APIA și peste data limită deși se calculau penalități de întârziere, acum ele nu se mai primesc după 15 iunie.

Pornind de la experiența ultimilor ani, s-a constatat că localizarea parcelelor pe hărți de hârtie s-a realizat într-o manieră inexactă, situație care a dus la înregistrarea unui număr mare de erori, la aplicarea de sancțiuni și la întârzieri în efectuarea plaților. Așa că APIA a creat o aplicație on-line prin care fermierii își pot identifica parcele, își pot introduce date sau chiar pot măsura.

Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Demgy
Royall Security

În teorie, aplicația face minuni, în realitate mai nimeni n-o poate folosi, pe de o parte pentrucă fermierii în vârstă nu știu a lucra pe calculator, pe de altă parte pentru că numerele blocurilor fizice în care se află parcelele sunt tot la primării, iar oamenii nu știu astfel toate datele care trebuie introduse.

Din acest motiv, la Primăria Viștea angajații lucrează cot la cot cu fermierii.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie