Proces fără avocat

Cu minime cunostinte de drept, chiar si in absenta lor, orice fagarasean poate deschide un proces fara sa-si angajeze aparator. Legiuitorul a introdus in noul Cod de Procedura Civila o procedura simplificata de lucru in cazul cererilor cu valoare redusa. Judecatoarea fagaraseana Livia Debu spune ca se aplica in cazul litigiilor in care valoarea bunurilor nu depaseste 10.000 lei, cu cateva exceptii: nu se aplica in materie fiscala, vamala, administrativa, in materie de mostenire sau dreptul muncii.

Practic, s-a introdus un formular care este o veritabila cerere de chemare in judecata si care se gaseste la Registratura instantei, fiind aprobat de Ministerul Justitiei. Reclamantul completeaza acel formular cu rol de cerere de chemare in judecata, il depune la instanta, iar Judecatoria il trimite prin posta paratului impreuna cu un formular de raspuns. Apoi, instanta va fixa un termen pentru judecarea cauzei, cauza care se va desfasura in totalitatea ei in asa numita Camera de Consiliu, fara prezenta publicului.

Mobila SH
Florian Shaorma
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Amanet King Onix

Dupa cum spune judecatoarea, reclamantul nu mai are practic nevoie de avocat sa deschida litigiul datorita acestei proceduri simplificate.


Apreciază
Distribuie