Protest în prima zi de școală. Elevii și profesorii din Făgăraș și tot județul, îndemnați să poarte „doliu”

Prima zi a anului școlar 2019-2020 începe cu un protest organizat de Consiliul Național al Elevilor (CNE), denumit „Doliu pentru educație”. Acțiunea are loc împotriva Ordinului ministrului Educației, prin care elevii ce obțin medii mai mici de 5 la Evaluarea Națională sunt trimiși direct în școlile profesionale. Consiliul Județean al Elevilor Brașov a transmis mesajul membrilor Consiliilor Școlare.

„Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România. Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă «groapa de gunoi» a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea școlii și ne determină să aprindem o lumânare la căpătâiul educației. Ne exprimăm mâhnirea față de actuala clasă politică, care conduce, prin acțiunile ei, la degradarea sistemului educațional, tratând educația drept o prioritate doar la nivel declarativ” se arată în comunicatul CNE.

Decizia vine în urma ordinului, semnat de ministrul interimar Daniel Breaz, ale cărui prevederi se aplică pentru un singur an școlar: 2020-2021. Nu este clar modul în care elevii, care nu intră la liceu, vor ajunge la școlile profesionale: ca până acum – prin înscriere individuală, sau printr-o repartizare computerizată.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Mesaj pentru elevii din județ

La rândul său, Consiliul Județean al Elevilor Brașov îndemană membrii consiliilor școlare la protest cu banderole negre și la distribuirea mesajului CNE.

curatare tapiterie
JTTI
Florian Shaorma
Reno Depo
Agromar

„Protestăm. Nu e complicat, trebuie doar să aveți ceva negru pe voi. Insist să dați share pe paginile CȘE din mediul online (dacă aveșți), pe paginile personale, grupurile claselor, grupurile de AG CȘE etc. E elementar să ne apărăm drepturile și să fim «toți pentru unul, unul pentru toți». Haideți să purtăm și noi #doliupentrueducație”, se arată în mesajul postat pe grupul de Facebook al Adunării Generale a Consiliului Județean al Elevilor Brașov.

Război între președintele României și ministrul Educației

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, vineri, că această măsură „este nu doar îngrijorătoare, ci și extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învățământ”, iar guvernarea PSD „continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România”.

În replică, ministrul interimar al educației, Daniel Breaz, a spus, sâmbătă, la Alba Iulia, că impunerea acestui prag pentru intrarea la liceu reprezintă „un lucru benefic” pentru învăţământul românesc. El a susținut că Iohannis s-ar afla în „totală necunoştinţă de cauză” atunci când spune că nu ar fi trataţi în mod egal toţi elevii.

sursele: bunaziuafagaras.ro, europalibera.ro, libertatea.ro, agerpres.ro


Apreciază
Distribuie