Protest pe termen nelimitat al salariaţilor de la Ambulanţă

Salariaţii din serviciile de Ambulanţă demarează, începând de marţi, un protest pe termen nelimitat, iar maşinile operative vor purta mesajul „Protest naţional”. „Deşi intervin în peste 90% din cazuri medicale urgente la nivel naţional, serviciile de ambulanţă au un parc auto deplorabil”, arată sindicaliştii, potrivit News.ro.

Tot marţi, sindicaliştii organizează o acţiune de protest în Capitală, fiind aşteptaţi peste o mie de sindicalişti, inclusiv de la Brașov.

Programul acţiunilor sindicale:

1. De la ora 10.00 – 12.00 în Piaţa Revoluţiei va avea loc pichetarea Ministerului Afacerilor Interne / sediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

2. De la ora 12.00 – 12.30 va avea loc marşul sindical, din locaţia Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei

3. De la ora 12.30 – 14.00 va avea loc pichetarea Guvernului României din Piaţa Victoriei.

Blocul Naţional Sindical (BNS) acuză că serviciile publice de ambulanţă sunt sabotate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă!

„Parcul de ambulanţe este într-o stare deplorabilă, asta înseamnă insecuritate atât pentru personalul de pe ambulanţe, cât mai ales pentru bolnavi, incapacitatea de a-şi duce la îndeplinire menirea prevăzută prin lege şi asta dintr-un singur motiv: puterile discreţionare ale domnului Raed Arafat, care în ultimii ani  a dezvoltat, în paralel, un alt serviciu, SMURD-ul, care este arondat Ministerului de Interne”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Proaspat Alb
Demgy
Qi Meridian
Monumente funerare
Spalatoria GPC
RIM Fam

Datele colectate de specialiştii Blocului Naţional Sindical arată că:

– în 2021, serviciile de ambulanţa au acordat primul-ajutor în peste 3,5 milioane de cazuri de medicină de urgenţă (90,5%), în timp ce angajaţii SMURD au intervenit la doar 370 de mii de urgenţe (10,5%)

– 49% dintre ambulanţele din România au fost dotate cu aparatură medicală în urmă cu mai bine de 10 ani, în timp ce mai bine de jumătate din parcul auto al SMURD este aproape nou şi a fost dotat cu aparatură medicală în ultimii 5 ani

– în ceea ce priveşte intervenţiile efectuate cu personal medico-sanitar de specialitate la nivelul întregii ţări, serviciile de ambulanţă intervin în aproape 99% din cazuri, în timp ce SMURD s-a ocupat de 1,21% din cazuri

– serviciile de ambulanţă se confruntă cu un deficit de personal uriaş. Mai bine de 9.700 de posturi nu sunt ocupate (43,34%)

„Blocul Naţional Sindical solicită, pe această cale, o întrunire urgentă cu premierul României, Nicolae Ciucă şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în speranţa găsirii unor soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii”, au mai transmis sindicaliştii.


Apreciază
Distribuie