Protestele privind Roşia Montană, cu ecou şi la Guvern!

Rosia Ziar
Făgărăşeni care se opun proiectului de la Roşia Montană

     Eforturile comunitare din mai multe oraşe din ţara noastră de aproximativ 11 săptămâni, inclusiv voci ale unor făgărăşeni care s-au solidarizat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, nu au rămas fără ecou. Ieri, 11 noiembrie, Comisia parlamentară specială a respins cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

      Comisia Roşia Montană afirmă, în raportul la proiectul Guvernului, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

     „Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”, se arată în conzluziile raportului.

     Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Florian Shaorma
Amanet King Onix
Monumente funerare
Victoria Federal IFN
Reno Depo
Demgy

    Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul.În calitate de director general al Institului Geologic Român, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie