PUG nou pentru Făgăraş

foto Cristina Lascu

foto Cristina Lascu

În aproximativ două-trei luni Făgăraşul ar trebui să aibă un nou Plan Urbanistic General. Noul PUG va fi valabil 10 ani şi a fost realizat de firma SC Urban Team SRL Bucureşti, angajată de Primăria Făgăraş în acest sens, în anul 2009. Deşi Planul Urbanistic General este finalizat, nu poate fi pus în practică întrucât îi lipsesc trei avize, unul de la Ministerul Culturii, altul de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi un al treilea de la Consiliul Judeţean Braşov. Legea spune că fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să-şi actualizeze PUG-ul la maxim 10 ani, în funcţie de evoluţia factorilor sociali, geografici, economici şi culturali. Vechiul şi, deocmadată, actualul PUG al Făgăraşului datează din anul 2000, fiind prelungit până la intrarea în vigoare al noului Plan. Acesta expiră în 2015, iar dacă printr-o minune până atunci nu va produce efecte cel nou, Primăria se va afla în imposibilitate de a mai elibera autorizaţii de construire.

Arh. Liliana Boer, şefa Compartimentului de Urbanism din cadrul Primăriei Făgăraş, spune că în noul PUG au fost introduse două zone industriale, o zonă mixtă, câteva suprafeţe intravilane şi tot cartierul Combinat.

„Avem zone industriale acum în partea de est a oraşului, înspre Kaufland, dar şi în zona de vest, în vecinătatea fostului Mecanoplast. Mai există o zonă mixtă de servicii şi locuinţe, între Parc şi cartierul Combinat. În ce priveşte Combinatul, acesta abia acum a apărut în Plan, pe vremuri fiind o mare pată albă acolo, datorită faptului că se considera strict secret. Zona dinspre cartierul Meltea înspre centură se va transforma în zonă de locuinţe, însemnând o extindere a cartierului, acea parte din el fiind până acum în extravilan”, explică arh. Boer.
Fără alcool lângă biserici şi şcoli

Ori este o utopie noul PUG, ori specialiştii lui au făcut exces de zel când l-au conceput. Cert este că de acum încolo, adio bodegi şi crâşme în care se comercializează alcool „la o distanţă mai mică de 100 metri de servicii şi echipamente publice, şcoli şi biserici.” Până acum s-a întâmplat exact contrariul: avem baruri lângă Primărie, avem restaurante şi baruri lângă şcoli, avem crâşme lângă biserici. Norocul proprietarilor este că Planul nu va produce efecte pentru trecut, aşa că afacerile le rămân în picioare. Dar din momentul în care va intra în vigoare, Primăria nu mai poate acorda autorizaţii pentru localuri aflate la o aruncătură de băţ de instituţiile amintite.

Fără vaci la păscut între Parc şi Combinat

Întreaga zonă care face legătura Parcului „Regina Maria” cu cartierul Combinat, precum şi cea din dreapta drumului care duce înspre Combinat au fost catalogate drept zone mixte pentru servicii şi locuinţe. Adică se pot ridica şi case, dar se pot pune pe picioare şi mici afaceri.

arh. Liliana Boer - sef Compartiment Urbanism, Primaria Fagaras
arh. Liliana Boer – sef Compartiment Urbanism, Primaria Fagaras

În schimb creşterea animalelor este prohibită, la fel ca şi făbricuţele poluante, depozitele en-gros, atelierele auto cu o capacitate mai mare de 3 autovehicule, curăţătoriile chimice sau depozitarea de materiale refolosibile. Ar fi bine să ţineţi cont de interdicţii, dacă deţineţi parcele în zona respectivă.

În cazul construcţiilor, distanţa dintre două imobile trebuie să fie de minim 3 metri, pentru a asigura accesul autovehiculelor de stingere a incendiilor.  Înălţimea caselor în zona de care am vorbit nu poate depăşi 10 metri, însemnând parter şi două etaje.

În opinia autorilor, întreg perimetrul care nu este acoperit cu construcţii trebuie acoperit cu gazon şi un pom trebuie plantat la fiecare 100 de metri pătraţi.

Doar etaj şi mansardă în Meltea

Zona, nefolosită deocamdată, dintre cartierul Meltea şi şoseaua de centură va deveni zonă de locuinţe; cu alte cuvinte cartierul este în expansiune. În această arie de locuinţe individuale a fost impusă o restricţie de înălţime, care nu va fi tocmai pe placul celor care vor să-şi ridice case-gigant. Nivelul unei case trebuie să fie de cel mult parter+etaj+mansardă, chiar dacă imobilul este… pe câmp. Se ia în considerare că zona va fi populată în anii ce vor veni, aşa că dezvoltarea ei trebuie să fie unitară.

Royall Security
Proaspat Alb
Isoplus Special - Pasti
Demgy
Primaria Soars - Pasti 2024

Aceleaşi interdicţii, ca în zona de legătură dintre Parc şi Combiant, sunt impuse şi aici, mai puţin cea care priveşte creşterea animalelor. Meltenii vor avea tot dreptul să deţină grajduri şi să crească animale de carne şi lapte.

La construcţia casei, aceştia trebuie să se retragă 5 metri de la drum pentru a permite parcarea a cel puţin două maşini, de unde reiese că firma bucureşteană care a făcut PUG-ul a lucrat după modelul cartierelor americane. Faţadele caselor nu vor fi vopsite în culori ţipătoare, iar acoperişurile trebuie musai să fie clasice, în două sau patru ape. Nici vorbă de constucţii îndrăzneşte cu pante asimetrice sau coame suprapuse!

Nicio construcţie lângă cimitir

„Faţă de cimitire se va asigura o zonă de protecţie sanitară de 50 de metri”, se specifică în viitorul PUG al urbei. Aşa că seva morţilor va rămâne în cimitir şi nu în rădăcinile pomilor fructiferi din grădinile oamenilor, care, chiar dacă au vreo bucată de teren pe lângă vreun cimitir, n-o pot folosi să-şi ridice vreo casă de locuit. O pot vinde, în schimb, vreunui întreprinzător dispus să construiască parcări cu plată sau o pot folosi ca atare. Fagarasul, fara cartierele Galati si Combinat

De înălţimea construcţiilor în aceste perimetre nici vorbă, semn că ar fi perfect legal să ne facem un cavou mortuar de „neam prost” cât un bloc de 7 etaje în mijlocul cimitirului, dar îngust cât un loc de veci (2,50m X 1,20m). Totuşi, în ce priveşte aspectul exterior al cavoului amintit trebuie să fie în concordanţă cu „caracterul sobru al funcţiunii”, adică nu roz, roşu…

20% din suprafaţa unui cimitir trebuie să fie musai zonă verde, cu arbori şi garduri vii, precum în spusele preotului „Odihneşte, Doamne, sufletele adormiţilor robilor tăi în loc luminat, în loc cu verdeaţă!”

6.000 de hectare de teren

Conform aceluiaşi document, suprafaţa de teren intravilan a Făgăraşului numără la ora actuală 1.457 de hectare, dar după ce o parte din trupul cartierului Meltea va fi trecut din extravilan în intravilan se va ajunge o suprafaţă de 1.648 de hectare. Extravilanul municipiului numără alte peste 3.500 de hectare.

Una peste alta, PUG-ul cel nou vine cu multe îmbunătăţiri faţă de documentul actual de reper. De altfel, influenţa oraşelor occidentalizate se resimte din plin. Însă se pleacă la drum de la jumătate lui: ce nu s-a respectat până acum ca şi arhitectură şi design în Făgăraş nu mai poate fi reparat nici măcar prin noul PUG.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie