Purolite ia în considerare să retragă producția din România

foto: Purolite România

Redăm comunicatul de presă „Compania americană Purolite ia în considerare posibilitatea de a-și retrage producția din România”, în formatul său original:


Unul dintre cei mai importanți investitori străini din județul Brașov este Purolite, o companie americană cu profil chimic, producătoare de rășini farmaceutice și rășini speciale folosite în aplicații de tip „Știința Vieții”. Cu operațiuni industriale ce se întind în mai multe țări, aceasta funcționează în orașul Victoria, județul Brașov, încă din 1997, unde în prezent încearcă să construiască o stație de epurare a apelor uzate de ultimă generație, care ar permite o dezvoltare economică semnificativă în zonă.

În aprilie 2018, Purolite SRL a semnat un contract cu un lider mondial în domeniul tehnologiei de tratare a apelor uzate, WABAG, pentru construirea unei stații de epurare a apelor uzate în orașul  Victoria, în valoare de 40 000 000 RON. Stația de epurare în sine va genera 30 de locuri de muncă, va reduce impactul industriei asupra mediului și va crea condițiile necesare pentru o creștere semnificativă a producției și a numărului locurilor de muncă.

După doi ani de colaborare cu oficialii din cadrul administrației locale și județene, proiectul nu a ajuns departe și este în pericol.

Așteptându-se ca oficialii din cadrul administrației locale, birourile județene și centrale să salute noua investiție și dezvoltarea activității în zonă, Purolite a inițiat procesul de autorizare în luna mai a anului 2018. Douăzeci și două de luni mai târziu, nu numai că nu a început construcția, dar disputele locale cu privire la terenuri, necunoscutele din sistem și indiferența politică pun în pericol întregul proiect.

Jacob Brodie, vicepreședintele companiei Purolite, a luat legătura cu oficialii locali și județeni la sfârșitul anului 2018, atunci când angajații companiei nu au reușit să obțină avizele inițiale.

„În ultimii doi ani, m-am întâlnit cu fiecare reprezentant oficial al autorităților și fiecare departament de avizare, atât din Brașov, cât și din orașul Victoria, pentru a le explica misiunea noastră și pentru a obține sprijinul necesar pentru acest proiect.

Deși toată lumea este de acord că proiectul este important, ba chiar vital pentru comunitatea locală, nimeni nu este în măsură să ofere o cale clară de finalizare” explică Jacob Brodie, în timp ce se pregătește pentru cea de-a 7-a călătorie în România din ultimele 18 luni.

Monumente funerare
TMF Copy Center
Amanet King Onix

„Purolite funcționează cu succes de 25 de ani în România și a devenit în timp unul dintre investitorii de top din țară. Ar fi dureros dacă birocrația și indiferența ne-ar obliga să încetăm activitatea”, spune domnul Brodie.

Victoria este un oraș mic, având 5000 de locuitori. Întrucât Viromet, cel mai mare angajator din zonă, a intrat în insolvență, Purolite a devenit principalul angajator din zonă. Chiar și în aceste condiții, compania Viromet, prin prestarea de servicii către Purolite, își finanțează cele 300 de locuri de muncă prin fondurile primite de la compania americană.

În cazul în care autoritățile locale nu se implică în rezolvarea problemelor de urbanism, astfel încât compania Purolite să demareze proiectul de dezvoltare, aceasta va fi forțată să-și îndrepte producția către una dintre celelalte unități ale sale din Marea Britanie și China, afectând astfel, într-un mod negativ și dramatic gradul de ocupare al forței de muncă din Victoria, taxele și impozitele colectate de Primăria Victoria, precum și proiecte private de investiție în comunitatea locală, ceea ce va conduce la pierderi financiare semnificative pentru orașul Victoria, cât și pentru localitățile învecinate. De asemenea, pierderea unui important investitor internațional din cauza lipsei de implicare a autorităților locale, va însemna un semnal extrem de negativ pentru orice alt investitor, atât de nivel național, cât și internațional, care va mai avea curajul să se aventureze în a investi în această zonă.

Purolite funcționează în orașul Victoria de 25 de ani și deține un număr de 285 de angajați locali. De asemenea, prin plățile făcute pentru prestarea de servicii, compania Purolite susține încă 300 de locuri de muncă ale companiei Viromet, în prezent aflată în insolvență. Alte companii private, furnizoare de produse și servicii către operațiunile Purolite din orașul Victoria, beneficiază, de asemenea, de oportunitățile economice oferite de această companie în regiune.

Produsele fabricate de Purolite în cadrul fabricii sale din Victoria au aplicabilitate în diverse domenii industriale, dintre care enumerăm doar câteva: industria produselor farmaceutice, decontaminarea apelor din pânză freatică, generarea de energie electrică, fabricarea oțelului, purificarea apelor de suprafață.

Pentru liderii administrației locale, atât din orașul Victoria, din localitățile învecinate, cât și din cadrul administrației regionale din Brașov, în parteneriat cu administrația centrală din București, rezolvarea unei situații atât de sensibile pentru comunitatea locală și convingerea investitorului străin să continue dezvoltarea economică în zonă, ar reprezenta o performanță politică, economică și administrativă reală, care, cu siguranță, nu va trece neobservată de comunitatea de business națională și chiar internațională, și cu atât mai mult, nici de alegătorii din această țară.


Apreciază
Distribuie