Repetiţia e mama învăţăturii, dar şi a examenelor!

Examen Bacalaureat

Examen Bacalaureat

,,Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi” se zice că ar fi zis Lenin. Iar de aici bancul: ,,…după ce a văzut carnetul de note al lui Stalin!” O fi sau n-o fi aşa, oricum e de domeniul trecutului. Important este ce se mai modifică acum pe la Ministerul Educaţiei. Ca o noutate, anul acesta este primul an în care simulările la examene au loc la aceeaşi dată pentru toţi elevii dintr-un judeţ. Calendarul pentru repetiţia de dinaintea evaluărilor naţionale şi a bacalureatului este uniform pentru toţi şcolarii din unităţile făgărăşene. Practic, de acum şi până la încheierea anului şcolar elevii din anii terminali o ţin tot într-un examen. Unele simulate, altele reale. De aici concluzia: repetiţia e mama examenelor!

Simulările la clasa a VIII-a au început miercuri

Elevii din clasele a VIII-a au intrat miercuri, 30 ianuarie, în focurile examenelor. Nu sunt cele adevărate, ci numai simulări ale testelor naţionale, dar prezenţa la ele este obligatorie. Examenele durează două ore, iar lucrările sunt corectate de câte doi profesori de aceeaşi materie din şcoala respectivă. S-a găsit rezolvare şi pentru cazurile în care de exemplu o şcoală nu are doi profesori la aceeaşi disciplină; legea le-a dat posibilitatea unităţilor să facă o adresă către ISJ Braşov prin care să ceară un profesor, acesta putând fi detaşat chiar din cadrul aceluiaşi consorţiu.

Rezultatele acestora vor fi încărcate într-o bază de date electronică la nivelul Inspectoratului Şcolar. Prof. Ionel Negrilă de la Şcoala Generală nr. 2 spune că faţă de anii anteriori, anul acesta este primul an în care data simulărilor este aceeaşi pentru toate şcolile judeţului. ,,Simulările de anul acesta fac parte din planul de măsuri remediale în vederea ameliorării rezultatelor elevilor la examenele naţionale, elaborat de ISJ Braşov. În ceilalţi ani fiecare şcoală îşi alegea ea perioada în care aveau loc simulările sau poate chiar nu făcea simulări, considerând că elevii sunt bine pregătiţi. Totuşi, de cele mai multe ori aceste simulări existau. Fiecare instituţie verifica să vadă dacă rezultatele din examenele naţionale vor fi aşa cum trebuie. Ca o noutate, în acest an toate şcolile din judeţ vor avea simulări la aceeaşi dată,” precizează prof. Negrilă.

Astfel în 30 ianuarie de la ora 10.00 au fost programete simulările la limba şi literatura română, în 6 februarie tot de la 10.00 vor avea loc cele la matematică. În ce priveşte examenul la limba germană acesta s-a dat în 31 ianuarie, dar numai la Colegiul ,,Doamna Stanca”, singurul din oraş care are secţie de limba germană.

Termenul-limită până la care şcolile trebuie să încarce electronic rapoartele cu rezultatele către inspectorat este 17 februarie, după care, până pe 20 februarie, Inspectoratul va întocmi raportul la nivel judeţean, raport care va fi dat publicităţii.

Benzinaria Recea - Pasti 2024
curatare tapiterie
Isoplus Special - Pasti
Moveos

Liceenii se mai pregătesc până în 25 februarie

După simulările la evaluarea naţională programate în 30 ianuarie, 31 ianuarie şi 6 februarie, urmează cele la Bacalaureat. Anul acesta elevii de clasa a XII-a de la cele 5 licee din Făgăraş vor intra în febra examenelor de simulare în perioada februarie – martie.

Ei vor susţine prima simulare la limba şi literatura română în data de 25 februarie. În 4 martie vor da un examen de verificare la limba maternă, în 11 martie vor avea proba obligatorie din profilul liceului, iar în data de 14 martie vor încheia cu proba la alegere din profilul liceului.

Odată cu elevii din anii terminali pot participa la aceste repetiţii generale şi elevi din anii anteriori care nu au dat sau nu au luat Bacalaureatul. Ei vor trebui să se înscrie pentru aceste probe la secretariatele liceelor pe care le-au absolvit.

Simularea la fiecare din probele menţionate va dura câte 3 ore, spre deosebire de simularea de la evaluarea naţională care durează numai 2 ore. Lucrările vor fi corectate de profesorii din licee, iar situaţia va fi trimisă electronic la Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, urmând ca raportul final să fie făcut public în 18 martie. Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie