Marea demolare

Piaţa veche

Piaţa veche

Trei tronsoane de barăci din Piaţa Veche au fost golite luni cu totul de către pieţarii care vindeau acolo, după ce vineri, 1 februarie, Primăria Făgăraş i-a notificat pe pieţari să-şi strângă lucrurile şi să se mute. Toate acele barăci se aflau ilegal pe domeniul public.

,,Prima baracă, cea de către strada Podului a fost construită de la bun început fără forme legale. Următoarele două au fost ridicate acum zece ani de societatea Venus aparţinând Adrianei Bucelea. La vremea respectivă între societate şi Primăria Făgăraş a fost încheiat un contract de concesiune a terenului pentru zece ani, iar societatea Venus a ridicat apoi construcţiile. Contractul a expirat, iar societatea a fost somată să-şi demoleze construcţiile”, explică primarul Mănduc.

Luni de dimineaţă cei peste 35 de pieţari care vindeau în cele trei tronsoane de barăci şi-au golit spaţiile de vânzare de toată marfa pe care o aveau acolo, şi-au încărcat lucrurile în maşini şi au plecat vociferând. ,,Ne-au anunţat neserioşii ăştia (n.r. Primăria) numai vineri că trebuie să golim locul. Câţiva dintre noi nici nu au unde să se ducă acum. Ne-am luat tot ce mai aveam pe aici şi acum vedem fiecare ce vom face”, a spus o comerciantă în timp ce îşi strângea ultimele lucruri din baracă.

Parcare pentru autocare în locul tarabelor

În toată Piaţa Veche existau circa 100 de tarabe, dar nu neapărat tot atâţia comercianţi, pentru că mulţi dintre ei aveau câte două sau chiar mai multe tarabe, explică viceprimarul Cătălin Cârje. Acum vor mai rămâne acolo doar 18 pieţari care vând în partea dinspre oraş. Ei sunt în legalitate până în 2014, când o să le expire şi lor contractul. ,,După 2014 nu le mai reînnoim nici lor contractele, pentru că vrem să renunţăm cu totul la tarabe în preajma Cetăţii. De 8 ani ne somează Ministerul Culturii să facem ceva să înfrumuseţăm peisajul în jurul Cetăţii. Potrivit legii pe raza a 100 metri de monument nu trebuie să existe construcţii nepotrivite”, a explicat viceprimarul.

Stihl - decembrie
Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Stand-up
Zambete la cafea - Maria Visu

Edilii vor să facă parcare şi staţie de stagnare pentru autocarele care tranzitează oraşul pe locul actualei pieţe. ,,Toate firmele care duc oameni în Italia sau Germania vor opri aici. Astfel toţi turiştii din autocare vor vedea Cetatea; poate vreodată unii se întorc să viziteze oraşul şi fortificaţie”, se aşteaptă primarul Mănduc. Provizoriu, staţia unde opresc şi de unde pornesc autocarele a fost stabilită la Baia Comunlă. Aproape nicio firmă nu ţine cont de ea şi continuă să oprească autocarele în faţa sediului.

Se întorc în fostul bazar

De bine, de rău, pieţarii n-au rămas chiar toţi cu ochii-n soare. Mulţi dintre ei s-au aranjat cum au putut. Erau în jur de 35 de comercianţi în cele trei spaţii care vor fi demolate în curând. Aproape toţi şi-au găsit unde să vândă: în bazarul privat care se află în apropiere de piaţă şi care a mai fost deschis cu ani în urmă, dar şi în spaţiul în care a funcţionat până de curând firma Rombiz, adică la intersecţia străzilor Libertăţii cu Republicii.

Ar mai fi fost o a treia variantă pentru pieţari, dar se pare că n-au agreat-o. Consiliul Local le-a aprobat un spaţiu de pe strada Verde, lângă cimitirul evreiesc, în care comercianţii constituiţi sub formă de asociaţie să-şi ridice puncte de vânzare. Aceştia au demarat iniţial anul trecut procedura înfiinţării asociaţiei, dar au abandonat-o pe parcurs, aşa că varianta de pe strada Verde a picat. Cristina Cornilă


Apreciază
Distribuie

Un comenariu la “1”

  1. O intrebare pt.primarie:Cati bani vor face din taxele de parcare…..si cati bani ar fi facut din chiriile comerciantilor.
    PS.Din chiriile comerciantilor se adunau circa 100.000 de mii de euro pe an.

Comentariile sunt închise.