Risc maxim de avalanșă în Munţii Făgăraş

Specialiştii anunţă, că, până miercuri seară, la ora 20.00, în Munţii Făgăraş. este risc maxim de producere a unor avalanşe, potrivit News.ro.

Conform buletinului nivometeorologic publicat de Salvamont România, de marţi seară până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc cotat de cinci din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce la sub 1800 de metri riscul este însemnat, de patru din cinci.

La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă are 70-80 de centimetri, coeziunea între cristale este slabă, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă care ajung şi la trei metri.

„În continuare, datorită structurii fragile şi puţin rezistente a zăpezii, vor fi condiţii de declanşare spontană a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, se arată în documentul citat.

Spalatoria GPC
La Turcu
Bistro Story Caffe - angajare ospatar
Proaspat Alb
Monumente funerare

Şi în alte zone montane este risc însemnat ca straturile de zăpadă să se disloce, vizaţi fiind Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, unde riscul de avalanşă este cotat cu patru, pe o scară de la unu la cinci.

În Masivul Bucegi, în Munţii Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşă este cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, avertizarea fiind valabilă tot până miercuri seară, la ora 20:00.

Risc de avalanşă cotat cu trei din cinci este anunţat pentru Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare.


Apreciază
Distribuie