S-au găsit comorile Ţării Oltului

Elevii care s-au înscris în tabăra de vară din zona oraşului Avrig au avut parte de aventuri şi jocuri educative pe teritoriul comunei Cârţişoara, mai exact pe valea Laita. La ediţia din acest an a concursului au participat echipaje din Boiţa, Turnu Roşu, Racoviţa, Mârşa, Avrig (două echipe), Porumbacu de Jos, Cârţa, Cârţişoara şi Arpaşu de Jos. Copiii şi o parte din organizatori, prin regulamentul taberei, au campat în cele trei zile pe malul stâng al pârâului Laita.

Cei care au participat s-au împărţit în grupe de 6 copii pentru fiecare şcoală participantă, 3 băieţi şi 3 fete. Fiecare echipaj a avut două corturi, însoţiţi de doi sau trei adulţi. „Gospodărirea  s-a făcut în sistem de cercetaşi, au primit mâncare şi au ajutat la prepararea ei. După deparazitarea zonei de campare a corturilor, s-au instalat WC-uri ecologice şi s-au pus la dispoziţia concurenţilor doar condiţiile minim necesare”, spune Maria Grancea, unul dintre organizatori.

Probe de concurs

Concursul din tabără a constat din probe precum orientarea turistică, întrebări de cultură generală, probe pe traseele prestabilite, probe sportive – tiroliană, cursuri de prim ajutor, probe artistice şi de tradiţii populare sau patriotice. Regulile sunt stricte, se punctează munca în echipă şi respectul. Tot ce vor strânge concurenţii în jurnalele scrise de ei s-a depozitat într-o ladă, numită „lada de comori”, iar cine câştigă concursul, o primeşte ca trofeu, spun organizatorii.

De departe, cea mai apreciată probă a concursului a fost proba de prim ajutor. „Copiii de la Avrig au câştigat concursul taberei de anul acesta, dar cel mai interesant a fost faptul că la proba de prim ajutor au acţionat ca un adevărat echipaj SMURD. S-au ajutat între ei, au colaborat foarte bine, fiecare ştia ce are de făcut”, povesteşte Maria Grancea.

Florian Shaorma
Moveos
Victoria Federal IFN
Agromar
Demgy

Tradiţia taberei

Câştigătorii ediţiilor precedente au fost: Cârţa (la Sebeş în 2008), Turnu Roşu (la Boiţa în 2009), Scoreiu (la Avrig în 2010), Avrig – Şcoala generală (la Porumbacul de Sus în 2011) şi Cârţişoara (la Arpaşu de Sus, complexul Albota în 2012). Ediţia din 2013 s-a desfăşurat la Cârţişoara, unde eforturile Şcolii Gimnaziale “Badea Cârţan” din Cârţişoara, ale Primăriei şi ale Consiliului Local au fost considerabile, toate acestea pentru ca aventura să fie una folositoare pentru de copiii participanţi.

 alexandru.socaciu@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie