Săptămâna Haferland, cea mai mare sărbătoare a saşilor

Una din cele mai mari întâlniri ale saşilor din Transilvania, Săptămâna Haferland, va avea loc între 15 şi 24 august în cea mai nordică localitate din judeţul Braşov, mai exact la Criţ.

Cu acest prilej, pe 16 august, de la ora 12.00, la Criţ va fi reinaugurată fosta casă parohială, reclădită după planurile iniţiale. Această casă reprezintă unul din cele mai complexe proiecte de reconstrucţie a unei clădiri vechi private din România. Ea va purta numele de Casa Kraus, după numele preotului care a construit-o în secolul al XIX-lea şi îşi propune să devină un punct de atracţie pentru turiştii care vizitează zona, cu camere decorate în stil săsesc şi un restaurant care va îmbina reţete  tradiţionale vechi cu tendinţe culinare internaţionale.

Fosta casă parohială din Criţ a fost cumpărată  în 2012 de fundația Michael Schmidt, cu intenția restaurării acesteia.

În timpul lucrărilor de restaurare aceasta se prăbușește în urma degradărilor masive pe care le-a suferit de-a lungul deceniilor. În urma incidentului, Fundația Michael Schmidt decide reconstrucția casei, în baza planurilor originale. Pentru reconstrucție a fost contractată o firmă specializată din zona Maramureș, o zona renumită pentru meșterii buni și priceperea acestora, meșteri care stapânesc tehnica construirii bolților din cărămidă precum şi zidirea cu pietre naturale. Inaugurarea casei va fi în a 2-a jumatate a a anului 2014.

Florian Shaorma
BPM - excavatorist
Monumente funerare
Demgy
Proaspat Alb
Reno Depo
Victoria Federal IFN
Sumi Agro - Shigeki

După inaugurarea din 16 august, casa va putea fi accesibilă şi publicului larg. În aceeaşi zi  va avea loc un concert de orgă în biserica fortificat, susţinut de către Erich Turk, iar cei prezenţi se vor putea bucura de plimbări cu balonul cu aer cald, recitaluri artistice, dar şi de un bal săsesc oferit de formaţia Amazonas Express din Germania.

(Alexandru Socaciu)


Apreciază
Distribuie