Școlile din Făgăraș primesc defibrilatoare automate

Un centru de instruire pentru acordarea primului ajutor va fi deschis la Colegiul Național Radu Negru. Este destinat atât elevilor, cât și profesorilor și va fi dotat cu defibrilator extern automat, manechine de resuscitare cardio-pulmonară, truse medicale și manuale de prim ajutor. Și celelalte școli din Făgăraș primesc echipamente pentru intervenții urgente.

Echipamentele au fost achiziționate printr-un proiect înscris anul trecut la bugetarea participativă de către profesoara Cristina Dudan (foto dreapta). Aparatura a fost livrată joi, 20 ianuarie, de compania producătoare, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Făgăraș.

Profesoara Dudan predă biologie și un curs opțional unde elevii învață tehnicile și procedura de acordare a primului ajutor premedical.

Am identificat o nevoie esențială în comunitate: aceea de a cunoaște procedura și tehnicile de acordare a primului ajutor unei victime aflate în stop cardio-respirator. Sunt profesor de biologie și lucrul cu elevii m-a ajutat să conștientizez mai bine această nevoie. Elevii, profesorii și părinții nu știu cum să intervină în urgențele medicale. Este esențial să înțelegem că primul ajutor oferit la timp crește şansa de supraviețuire a victimei cu aproximativ 70%”, a declarat profesoara Dudan.

Și celelalte unități de învățământ din municipiul Făgăraș beneficiază de aparatură pentru că profesoara a gândit proiectul pentru întreaga comunitate locală. Astfel, fiecare școală a primit câte un echipament complet pentru intervenții în caz de necesitate.

Profesorii vor urma cursuri de prim ajutor, pentru a fi pregătiți în astfel de situații, iar pentru elevi vor fi create ateliere practice.

Viața fiecărui copil este la fel de importantă, indiferent de școala în care învață. Am încercat să cuprind în proiect cât mai multe școli din Făgăraș, care au un număr mare de elevi, și în fiecare să existe câte un defibrilator și o trusă de prim ajutor. În perioada următoare, toți elevii din oraș vor beneficia de ateliere de formare pentru primul ajutor în caz de stop cardiac și înec. Bugetarea participativă este doza de democrație și normalitate necesară unei societăți. Mă bucur că Primăria Făgăraș a preluat această bună practică de la alte primării din marile orașe, din țară sau de peste hotare, și că oferă oportunitatea de a fi cheltuite anumite sume exact pe ceea ce consideră cetățenii că este important. Procedura de depunere a proiectelor mi s-a părut simplă și am observat că oferă chiar și consultanță pentru scrierea proiectelor”, a adăugat inițiatoarea proiectului.

Investiția este în valoare de peste 70.000 de lei, suma necesară fiind acordată din bugetul municipiului prin bugetarea participativă.

Amanet King Onix
Spalatoria GPC
Demgy - tehnician calitate/ metrolog, economist, manager calitate
Monumente funerare

Programul se derulează de trei ani în Făgăraș, având o valoare de 500.000 de lei/an.

12 proiecte inițiate de cetățeni au fost realizate până în prezent de către autoritățile locale împreună cu cetățenii, altele fiind în curs de implementare.

 


Apreciază
Distribuie