Scrisoarea unui prizonier de război a ajuns de la Rupea la Viscri după 76 de ani

O scrisoare semnată de un prizonier de război a străbătut distanța de 15 kilometri dintre Rupea şi Viscri, prin serviciile companiei române de poștă, în 76 de ani. Cel puţin aşa pare, la o simplă analiză. Reprezentanţii Poştei spun însă că acest lucru este imposibil şi că probabil epistola a fost găsită de cineva întâmplător, relatează Știrile TVR.

Această epistolă, scrisă în limba germană, a ajuns la adresa destinatarului, în satul brașovean Viscri, abia acum. Destinatarul epistolei era soția unui sas care a fost luat prizonier în Anglia, în Al Doilea Război Mondial. Femeia a murit demult, iar casa în care a trăit aparține acum Fundației Eminescu Trust.

„Mi s-a părut nostim, ciudat, să dureze 76 de ani, până ajunge de la Rupea, la Viscri, care sunt 15 kilometri. Că se vede că din Anglia, până la Rupea a ajuns în 13 zile”, a declarat Caroline Fernolend, preşedinta Fundaţiei Eminescu Trust, pentru TVR.

În rândurile scrise cu grijă, expeditorul le povestea soției și mamei lui, rămase la Viscri, că, deși era prizonier de război, lucra la o fermă, în Anglia, și că era tratat bine. Bărbatul îi mai scrie că și-ar fi dorit să se reunească, dar nu au mai reușit. Între timp, bărbatul s-a mutat în Germania și s-a recăsătorit, iar fosta soție a rămas aici.

„Ei au fost unii dintre cei mai bogați oameni din sat. În fiecare lună i-a trimis bani fostei soții”, a mai spus Caroline Fernolend.

Reprezentanții Poştei Române susţin că parcursul scrisorii a fost corect.

„Sub nicio formă, după semnele pe care le prezintă această scrisoare, nu a fost nici introdusă şi nici nu a călătorit prin sistemul poștal zilele acestea sau de curând”, a declarat Bogdan Florin Năstase, director regional Sucursala Regională Braşov, pentru sursa citată.

Cazuri similare au fost și în alte țări. O scrisoare trimisă de un soldat american în 1945, în timp ce era în Germania, a ajuns acasă, în Massachusetts, tot după 76 de ani.


Apreciază
Distribuie