Șezătoare de Sfântul Haralambie, în februarie, la Cetatea Făgăraș

O șezătoare de Sfântul Haralambie va fi organizată în luna februarie la Cetatea Făgăraș, așa „cum se făcea odată în satul Grid”.

Evenimentul, organizat de Casa de Cultură, va avea loc pe 10 februarie 2024, de la ora 16:00. Gazde vor fi femeile din satul Grid, iar participanții vor putea vizita expoziția de icoane cu Sf. Haralambie. Muzica va fi întreținută de Taraful din Comăna și Crihalma.

„Vă invităm pe toți cei care doriți să vă bucurați la această șezătoare, să jucați românește și să mâncați gogoși pufoase! Ne dorim să purtați măcar o ie sau cămașă românească”, transmit organizatorii.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar rezervările se pot face la numărul de telefon 0268 211 929, de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00.

Obiceiul din Grid

Mama Ică Urdea din Grid ne-a povestit înt-un interviu că femeile din sat organizau mereu o șezătoare de Sfântul Haralambie deoarece trebuiau alungate spiritele rele din sat. Înainte cu o săptămână se adunau femeile din sat, puneau bilete cu numele fiecărei femei într-o pălărie și care ieșea trebuia să pregătească șezătoarea pentru Haralambie. Femeia se pregătea cu gogoși, la șezătoare se spunea rugăciunea Sfântului Haralambie, deoarece acest sfânt păzea animalele de boli, și unele dintre ele se făceau urâte (se îmbrăcau urât).

Agromar
Amanet King Onix
Victoria Federal IFN
Florian Shaorma - Pasti
Primaria Soars - Pasti 2024

Sfântului Haralambie este considerat cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică, Turcia de astăzi. Pe vremea împăratului Septimiu Sever (193-211), când a fost declanșată o perioadă de prigonire a creștinilor, a fost arestat, din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei.

Haralambie a fost martirizat în anul 202. Canonizat fiind, este prăznuit de toate bisericile creștine pe 10 februarie. În tradițiile din zona Făgărașului este foarte bine ancorat. El este unul din sfinții care apar frecvent în icoanele pe sticlă din zona Transilvaniei și cu precădere pe cele din zona Făgărașului. Deși în calendarul ortodox nu este unul din sfinții importanți, în zona Făgărașului sărbătoarea sa este și astăzi respectată.


Apreciază
Distribuie