Sezonul renovărilor în şcoli

Înainte de începerea unui nou an şcolar, fiecare şcoală intră în sezonul renovărilor. Multe din şcolile făgărăşene se află în plină campanie de igienizare a sălilor, de înnoire a mobilierului şcolar, a materialului didactic sau chiar  de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare. Cea mai mare parte a investiţiilor din şcolile făgărăşene provine din bani de la bugetul local prin aprobarea Consiliului Local Făgăraş, dar şi din veniturile proprii ale şcolilor (din chirii sau din contribuțiile asociaţiilor de părinţi).

Colegiul Naţional „Radu Negru”

După ce a înregistrat cele mai bune rezultate la examenele de capacitate şi de bacalaureat, acum instituția se mobilizează pentru îmbunătățirea infrastructurii şcolare. „La fosta şcoală nr.1 am montat geamuri termopan, inclusiv la sala de sport. De asemenea, captarea apei pluviale va fi refăcută în întregime printr-o canalizare nouă. Chiar în aceste zile se lucrează intens la acest lucru. Tot aici vom amenaja şi un teren de baschet în aer liber, o dorinţă mai veche a elevilor noştri”, spune Prof. Ion Bogdan. Primarul Sorin Mănduc, declara recent că e inadmisibil ca o școală veche, emblematică și cu tradiție să nu aibă rețea de canalizare pluvială pe întreaga suprafață a curții și să nu aibă teren și sală de sport adecvate.

Sălile de clasă pentru întreaga capacitate şcolară, atât la fosta şcoală nr.1, cât şi corpurile din interiorul colegiului au fost văruite, iar mobilierul vechi sau stricat a fost deja înlocuit. În laboratoarele de informatică s-a realizat înnoirea cablajelor şi, parţial, dotarea lor cu tehnică nouă.

renovare scoala02„Investiţii mai importante se realizează şi la cantina şcolii. Aici acoperişul a fost renovat în întregime, la fel şi cel de pe centrala termică a şcolii şi la internat. Sala de mese a cantinei va beneficia de un mobilier nou, iar interiorul va fi renovat”, explică directorul Bogdan.

Colegiul Naţional „Doamna Stanca”

Sala de sport a Colegiului Naţional „Doamna Stanca” a intrat şi ea în reparaţii. Se lucrează la refacerea ei din punct de vedere al hidroizolației, în special izolaţia „Încercăm anul acesta să recondiţionăm şi sistemul de încălzire centrală de la fosta şcoală nr. 7, să igienizăm sălile de clasă. Acolo unde a fost necesar am intervenit prin diferite reparaţii cu muncitorii noştri, mai ales în ceea ce priveşte mobilierul şcolar”, spune prof. Nicolae Postolache, directorul Colegiului Naţional „Doamna Stanca”.

Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli”

La Colegiul Tehnic „Aurel Vijoli” renovările în infrastructura şcolii sunt completate de investiţiile la viitoarea şcoală profesională susţinută de societăţile franceze. „Reparaţile de anul acesta au avut parte de o finanţare de aproape două miliarde de lei de la Consiliul Judeţean, dar şi sume importante de la Primărie. În cea mai mare parte banii s-au dus spre instalaţiile electrice din căminul şcolii, unde era nevoie neapărată, am montat şi geamuri termopan acolo unde se impunea, iar acoperişul unui corp important a fost renovat aproape în totalitate”, explică prof. Vasile Ţifrea, directorul Colegiului.

Florian Shaorma
Amanet King Onix
BPM - excavatorist
Demgy
Proaspat Alb

Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Şenchea”

Investiţiile la Liceul „Dr. Ioan Şenchea” merg spre corpul de atelier mecanic, unde erau mai multe probleme la infrastructură, dar şi spre alte corpuri de clădire. „Vom reface părţile afectate ale atelierelor unde desfăşurăm activitate didactică, iar acum se lucrează la izolări şi la sistemele de supraveghere a curţilor interioare. De asemenea, vom monta şi un sistem video de supraveghere. Acest lucru se datorează faptului că avem o locaţie mai la periferia oraşului, unde se impune sporirea metodelor de supraveghere. Mecanismul video ne permite nu doar să ne protejăm împotriva hoţilor, ci şi să-i identificăm mai uşor pe aceştia”, spune prof. Aurel Paler, directorul Liceului Tehnologic.

Şcoala Gimnazială „Ovid Densuşianu”

O investiţie importantă se realizează şi la fosta şcoală nr. 2 din Făgăraș, această şcoală având nevoie de o tâmplărie nouă pentru geamurile sălilor de clasă. Dacă până acum tâmplăria din lemn era doar vopsită şi recondiţionată, acum investiţiile au dus la înlocuirea totală a lor. „Am schimbat tâmplăria a peste 30 de geamuri, am folosit geamurile de termopan care izolează şi fonic şi termic. Sălile de clasă au fost şi ele zugrăvite şi pregătite pentru elevii care vor învăţa la noi”, spune prof. Ionel Negrilă, directorul Şcolii Gimnaziale „Ovid Densuşianu”.

Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu”

Investiţiile la Liceul Teologic din Făgăraş, fosta Şcoală Generală Nr. 5, sunt orientate spre izolaţia acoperişului sălii de sport. Michaela Judele, directoarea liceului, spune că izolaţia acestei şcoli are nevoie de o recondiţionare totală. „Izolaţia sălii de sport nu poate fi doar reparată parţial, pentru că o să ne trezim anul viitor că o să trebuiască să facem acelaşi lucru, şi nu este normal. De asemenea, la grădiniţa noastră avem nevoie şi de mobilier şcolar, de reparaţie termică şi de alte investiţii în infrastructura şcolară. Vom încerca totuşi să realizăm tot ceea ce avem nevoie pentru ca să ne putem desfăşura activitatea în cel mai bun mod cu putinţă”, spune prof. Mihaela Judele.

 alexandru.socaciu@bunaziuafagaras.info


Apreciază
Distribuie