Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul României. Astăzi este hram la o mănăstire din Țara Făgărașului

Creştinii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, numit şi „cel dintâi chemat la propovăduire”. Tot pe 30 noiembrie este praznuit și Sfântul Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei.

Numele Andrei este de origine grecească și înseamnă „bărbăţie, îndrăzneală”. Apropae 1 milion de români poarta numele Andrei sau derivate ale acestuia.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună s-au numarat printre primii ucenici ai lui Hristos.

Sf. Andrei este și primul care a adus creștinismul pe meleagurile românești – în Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităţi creștine de aici.

După ce a propovăduit credința creștină ani de zile, Sf. Andrei a fost omorât de necredincioși, fiind răstignit pe o cruce în forma literei X, numită de atunci Crucea Sfântului Andrei.

Sumi Agro - Zetanil
Amanet King Onix
JTTI
Florian Shaorma
Proaspat Alb
Monumente funerare

În Țara Făgărașului, Mănăstirea Berivoi îl are ca ocrotitor pe Sf. Andrei.

Tot pe 30 noiembrie este sărbatorit și Mitropolitul Andrei Șaguna, unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea.

Mitropolitul Șaguna a luptat pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, a fondat Gimnaziului Românesc din Brașov (1851) și a fost membru de onoare al Academiei Române

Două locașuri de cult din Țara Făgărașului il au ca ocrotitor: biserica din Dridif și cea din Ucea de Sus.


Apreciază
Distribuie