Sfaturi pentru elevii care susțin Evaluarea Națională

foto: Louis Bauer/ pexels.com

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a începe luni, 19 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. 

Accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8:00, până la ora 8:30, iar examenul va începe la ora 9.00.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute şi se calculează după completarea casetei de identificare a broșurii cu subiecte.

Potrivit Ministerului Educației, de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, beneficiază candidaţii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare, pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului București de Organizare a Evaluării Naţionale, în baza prevederilor Procedurii nr. 33576/31.10.2022 cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevi.

Ministerul Educației a transmis școlilor un ghid cu instrucțiuni utile, care cuprinde și sfaturi pentru elevii care susțin examenele:

  • Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de şters, riglă, eventual apă și şerveţele.
  • Când primeşti broşura, citeşte subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citeşte din nou, în întregime, TOATE subiectele şi foloseşte cel puţin 5 minute pentru a te obişnui cu cerinţele.
  • Identifică tipul de cerinţe specific fiecărui subiect şi concentrează te să înţelegi cerinţa fiecăruia. Alege să începi cu subiectul pe care îl stăpâneşti cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.
  • Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmăreşte să te încadrezi în timpul pe care ţi l ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi şi a corecta la final, dacă este cazul.
  • În situaţia în care constataţi că există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.
  • Rezervă un interval de 10 15 minute, la final, pentru citirea şi verificarea întregii lucrări!

Apreciază
Distribuie