Sfinții Apostoli Petru și Pavel, hramul a două biserici din Țara Făgărașului

Pe 29 iunie sunt prăznuiți Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Ei sunt cinstiți împreună deoarece au murit în aceeași zi, la Roma, din porunca împăratului Nero. Petru a fost răstignit pe cruce, dar cu capul în jos – la cererea sa, iar lui Pavel i s-a tăiat capul.

Apostolul Petru devine dintr-un simplu pescar tocmai căpetenia celor doisprezece apostoli, fiind numit „Apostolul Neamurilor”. A vestit Evanghelia în Țara Sfântă, în orașele din Asia Mica și a ajuns până la Roma.

Sfântul Apostol Pavel a fost la început un aprig persecutor al creștinilor. În drumul spre Damasc, unde ar fi urmat să-i omoare pe creștini, a avut loc schimbarea minunata a lui Pavel din persecutor în ucenic al Domnului.

A propovăduit Evanghelia în Iudeea, Cipru și Roma. A călătorit în Creta, în insula Malta și a ajuns pana in Peninsula Iberică.

Florian Shaorma
Zambete la cafea - Maria Visu
Amanet King Onix
Proaspat Alb
Reno Depo

Sfinții Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica între textele canonice ale Noului Testament.

În România, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt și ocrotitori ai celor privați de libertate.

Numele Petru înseamnă „piatră”, cu tot ceea ce decurge din acest cuvânt precum tărie, statornicie și determinare. Numele Pavel însemnă „om mic”, cu înțelesul de om smerit.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt protectorii bisericii Făgăraș – Gară (foto sus) și ai bisericii din Șinca Veche, locașuri de cult ce prăznuiesc astăzi hramul.

La mulți ani și multă sănătate celor care poartă numele Petru, Pavel sau derivatele ale acestora!


Apreciază
Distribuie