Sfinții Împărați Constantin și Elena, biruitori prin Cruce. Hram la două biserici din Țara Făgărașului

Pe 21 mai sunt pomeniți și sărbătoriți împăratul Constantin și mama sa, împărăteasa Elena. Cei doi sfinți sunt protectorii a două biserici din Țara Făgărașului

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare;

Potrivit relatărilor lui Eusebiu de Cezareea, Constantin a cerut ajutor lui Dumnezeu în lupta cu Maxentiu, știind că armata sa este mult mai mică decât cea a dușmanului său. Ca răspuns la rugăciune, Dumnezeu i-a descoperit lui Constantin în amiaza mare, o cruce pe cer, cu inscripția: Prin acest semn vei învinge. În timpul nopții i s-a arătat în vis însuși Iisus Hristos, care i-a poruncit să pună semnul Sfintei Cruci pe steaguri și scuturi. Împlinind porunca primită, Constantin a ieșit învingător din luptă și a devenit conducător al întregului Imperiu Roman.

Datorită ajutorului primit de la Dumnezeu, Constantin a oprit prigoana împotriva creștinilor și dăruit libertate celor in imperiu.

Pe de altă parte, Flavia Iulia Helena, mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare, era o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășitelor celor trei magi.

În urma săpăturilor din Ierusalim, s-au descoperit trei cruci, ale celor doi tâlhari și cea pe care a fost răstignit Hristos. Crucea Mântuitorului a fost recunoscută când un mort a fost atins de ea și acesta a înviat în chip minunat.

Monumente funerare
Moveos_2
Amanet King Onix
Green Ambalaje
Spalatoria GPC

Rămășițele pământești ale împărătesei Elena se află într-un sarcofag, depus în muzeul din Vatican. Părticele din moaște celor doi sfinți împărați se găsesc și în Catedrala Patriarhală din București.

Două biserici din Țara Făgărașului poartă hramul „Sf. Împărați Constantin şi Elena”: locașul de cult din Recea Nouă (stânga, foto sus) și una dintre bisericile din Orașul Victoria (dreapta, foto sus).

1, 9 milioane de români poarta numele Constantin sau Elena sau derivate ale acestora.

Redacția „Bună Ziua, Făgăraș” urează sărbătoriților sănătate și viață lungă în paza Sfinților Împărați Constantin și Elena.


Apreciază
Distribuie