Sindicaliştii din administraţie se pregătesc de grevă. Ei cer interzicerea cumulului pensiei cu salariul, în orice domeniu

foto: arhivă / fnsa.eu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) anunţă că se pregăteşte de grevă, după ce în spaţiul public au apărut discuţii privind măsurile fiscal bugetare pentru anul 2023 pregătite de Guvern. FNSA susţine adoptarea de urgenţă a unui act normativ care să conţină mai multe reglementări, printre care interzicerea în sectorul bugetar a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii sau depolitizarea administraţiei publice, transmite News.ro.

Liderul PNL premierul Nicolae Ciucă şi liderul PSD Marcel Ciolacu au discutat luni pe tema ordonanţei privind reducerea cheltuielilor bugetare, o variantă luată în calcul fiind ca interdicţia cumulului pensiei cu salariul să fie aplicată doar în cazul beneficiarilor de pensii speciale. Celelalte măsuri vehiculate, privind suspendarea angajărilor şi reducerea cheltuielilor la nivelul instituţiilot, vor fi menţinute.

Potrivit unei variante iniţiale de lucru a Ordonanţei cu măsurile de reducere a cheltuielilor la nivelul statului, consultată de News.ro, guvernul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu, dar şi stoparea oricăror achiziţii de maşini şi mobilier. În plus, sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat. Coaliţia se reuneşte luni, la ora 16.00, pentru noi discuţii pe acest subiect.

Într-un comunicat de presă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie anunţă că susţine adoptarea de urgenţă a unui act normativ, care să conţină următoarele reglementări:

1. Aplicarea în integralitatea ei a Legii nr.  153/2017 privind salarizarea unitară în sectorul bugetar, eliminarea oricăror forme de discriminare între diferitele categorii de salariaţi din sectorul bugetar şi chiar din aceeaşi instituţie.

2. Interzicerea, în sectorul bugetar, a cumulului pensiei cu salariul, fără excepţii.

3. Depolitizarea administraţiei publice, până cel mult la nivelul funcţiei de subsecretar de stat în administraţia publică centrală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs) şi până la cel mult cea de viceprimar, respectiv de administrator public în administraţia publică locală (de la secretar general în jos să fie doar ocupări de posturi prin concurs).

4. Încetarea mandatelor prin numire a tuturor conducătorilor instituţiilor cu atribuţii de control, organizarea de concursuri şi angajarea unor persoane competente, independente politic, care să nu răpundă comenzilor celor care i-au numit.

5. Asimilarea evaziunii fiscale de la pragul de 500 mii lei în sus cu infracţiuni de subminare a economiei naţionale şi înăsprirea pedepselor în acest sens.

Proaspat Alb
Victoria Federal IFN
Brutaria Dragus
curatare tapiterie
Amanet King Onix
Sezar Forest - soferi profesionisti

6. Recuperarea tuturor prejudiciilor fiscale constatate de către instanţele de judecată.

7. În cazul reorganizării şi desfiinţării unor posturi în instituţiile publice, interzicerea înfiinţării de noi posturi şi angajarea de personal cu atribuţii similare celor desfiinţate, timp de doi ani, în vederea evitării practicilor conducătorilor politici de angajare a obligaţiilor de partid sau de externalizare a serviciilor către firmele conectate la organizaţia politică, atribuirea către acestea a unor contracte mult mai costisitoare ca şi impact bugetar decât păstrarea unor angajaţi

8.  Încetarea tuturor delegărilor sau transferurilor şi organizarea de concursuri.

9. Aplicarea în tot sectorul administraţie publică a proiectului pilot promovat de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, privind angajările, în concordanţă cu prevederile Codului Administrativ.

10. Diminuarea cu 80% a subvenţiilor pentru partidele politice sau încetarea suportării de la bugetul statului a costurilor ocazionate de cazarea parlamentarilor, transportul acestora şi susţinerea birourilor parlamentare, în mare, reducerea privilegiilor acordate acestora.

11. Respectarea de către Guvernul României a memorandumurilor asumate pe legea salarizării şi încă deaplicate.

Sindicaliştii anunţă că, dacă Guvernul va adopta măsurile fiscal-bugetare despre care se discută în spaţiul public, ”FNSA va proceda la iniţierea demersurilor în vederea organizării GREVEI împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului”.

„În această perioadă vom solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică, în vederea pregătirii acestei acţiuni comune, pentru bocarea activităţii în sector”, se precizează în comunicat.


Apreciază
Distribuie