Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – hramul a două biserici din Făgăraș

foto: basilica.ro

După Bobotează, în 7 ianuarie, este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Tatăl său, preotul Zaharia, a primit vestea nașterii sale de la îngerul Gavriil, în timp ce slujea la templu. Pentru că nu a dat crezare celor vestite de înger, Zaharia a rămas mut până la nașterea fiului sau.

Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Hristos și de a-L descoperi și a-L face cunoscut lui Israel. Încă de tânăr a fost proroc al pocăinţei, a iubit  înfrânarea şi viaţa aspră din pustia Iordanului.

Sfântul Ioan Botezătorul și-a dus viața în mare asceză, evanghelistul Marcu precizând chiar că: „Ioan era îmbrăcat în haină de păr de cămilă, avea cingătoare din piele împrejurul mijlocului și mânca lăcuste și miere sălbatica”.

Pentru a înlătura orice confuzie că el este Mesia cel așteptat, Sfântul Ioan spunea: „Eu vă botez cu apă spre pocăință, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine… Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc”.

Ioan este nume iudaic: „Iohanan” prescurtare din „Iehohanan” și înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Agromar
Victoria Federal IFN
Spalatoria GPC
Proaspat Alb
Monumente funerare
Florian Shaorma

La români, numele se bucură de foarte mare popularitate atât în varianta Ion, Ioan, Ioana cât și ca derivat: Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuț, Onuț, Ionela, Nela, Ionica, Oana etc, alcătuind cea mai bogată familie onomastică – aproximativ 2 milioane de români serbează onomastica pe 7 ianuarie.

În privința locașurilor de cult care au ca hram sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, acestea sunt două biserici din Făgăraș: Catedrala ortodoxă și Biserica din cartierul Galați.

 

foto: basilica.ro


Apreciază
Distribuie