Start înscrieri, bicicliști! 15 cauze umanitare la Bikeathon 2019

S-a dat startul înscrierilor bicicliștilor la a șasea ediție a Bikeathon Țara Făgărașului, cel mai mare concurs caritabil cu biciclete din județul Brașov!

În cadrul evenimentului, companii, ONG-uri, persoane fizice, tineri si mai puțini tineri, își unesc forțele, propun proiecte pentru comunitate sau pedalează pentru a obține fondurile necesare implementării acestora

Doritorii se pot înscrie începând din 5 martie pentru evenimentul care va avea loc pe 8 iunie 2019, unde vor pedala pentru cele 15 proiecte înscrise pe platforma de strângere de fonduri implementată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului.

Copiii de peste 4 ani și adulții se pot înscrie în această competiție, având de ales între 7 tipuri de curse ce vor porni în aceeași zi din fața Cetății Făgăraș:

  • Cursa pentru copii între 4 și 6 ani – 1 tur de Cetate
  • Cursa pentru copii între 7 și 9 ani – 2 tururi de Cetate
  • Cursa pentru copii între 10 și 13 ani – 3 tururi de Cetate
  • Cursa populară – aproximativ 10 kilometri
  • Cursa de 22 kilometri
  • Cursa de 46 kilometri
  • Cursa de 70 kilometri

Înscrierile se fac aici, până pe data de 31 mai 2019. Bicicliștii își aleg un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători (donatori) care împărtășesc aceeași dorință.

Iată care sunt cele 15 proiecte validate pentru înscrierea în competiție, ce pot fi alese drept cauze de către bicicliști și susținători:

1. Cabana Urlea, împreună redeschidem poarta estică de acces spre Creasta Făgărașului – Organizaţie/G.I. Asociaţia Poveştile Carpaţilor

Scopul Asociaţiei Poveştile Carpaţilor este de a ajuta oamenii și comunitățile care susțin și încurajează turismul din Carpații să fie practicat în condiții cât mai bune, de a crește beneficiile practicării turismului montan și de a proteja patrimoniul cultural – istoric montan, respectiv cabanele cu tradiție din Carpații românești.

Proiectul principal al Asociației Poveștile Carpaților este „Cabana Urlea – împreună redeschidem poarta estică de acces spre Creasta Făgărașului”, proiect ce are ca scop refacerea legendarea cabane Urlea din munții Făgăraș și reintroducerea acesteia în circuitul turistic. Buget necesar: 7.000 lei.

2. Educaţie pentru TINEri – Organizaţie/G.I. YouthBank Făgăraş

Programul YouthBank promovează un mod de implicare în rezolvarea problemelor locale și susținere financiară a dezvoltării locale bazat pe inițiativă, transparență și responsabilitate.

Proiectul are rolul de a crește numărul tinerilor informați în domenii de impact în ceea ce privește viața comunităţii, şi anume educaţia antreprenorială, educaţia sexuală dar şi educaţia civică. Iniţiativa aparţine echipei YouthBank Făgăraș în cadrul căreia sunt voluntari 20 de liceeni.

Scopul proiectului este acela de a familiariza tinerii, prin intermediul trainerilor specializaţi, cu principii esenţiale pentru dezvoltarea personală prin 3 sesiuni de training în cadrul cărora informațiile obținute la orele de curs vor fi completate, actualizate și valorizate într-un mod ușor accesibil. Buget necesar: 10.175 lei.

3. EvadArt – Organizaţie/G.I. EvadArt

Obiectivul principal al proiectului este creerea unei legături şi implicarea copiilor din instituţiile de învăţământ în proiectele pe artă dramatică, folosindu-le astfel în alegerea profesională din alte domenii de activitate.

Proiectul se justifică prin dorinţa tinerilor de a comunica altfel decât la orele de curs si prin alte mijloace decât cele folosite in cadrul strict scolar si canalizată spre realizarea unui proiect dramatic care este un pas important si pentru devenirea lor ca profesionişti nu neaparat in domeniul artei teatrale dar cu siguranţa le va folosi şi în alegerea profesionala din alte domenii de activitate. Buget necesar: 3.000 lei.

4. Mobilizăm Fondul Scaunelor Rulante pentru 8 persoane cu dizabilităţi din Ţara Făgăraşului  – Organizaţie/G.I. Fundaţia Motivation Romania

Un scaun rulant potrivit este esenţial pentru învingerea izolării şi pentru o viaţă independentă a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. De aceea, Motivation a creat Fondul Scaunelor Rulante prin care finanţează şi furnizează scaune rulante potrivite pentru persoanele cu mobilitate redusă care nu îşi permit un astfel de echipament sau sunt uitate de sistemul public de asigurări de sănătate.

Prin participarea la Bikeathon 2019, Motivation îşi propune să atragă susţinători cu ajutorul cărora să donăm 8 scaune rulante de calitate unor persoane cu dizabilităţi locomotorii din Ţara Făgăraşului. Buget necesar: 3.418 lei.

5. Pedalează pentru PĂDURE! – Organizaţie/G.I. Fundaţia Conservation Carpathia

Din 2012 până în prezent, Fundația Conservation Carpathia a cumpărat peste 600 de hectare de „pădure de cioate”, parcele silvice tăiate la ras acum 10-12 ani, grav degradate. În solar și în cele 8 pepiniere proprii crește puieții de la stadiul de sămânță. Durează între 2 și 4 ani obţinerea un puiet viabil pentru a fi plantat.  Munții Făgăraș sunt ultimul loc din Europa unde mai poate fi creat cel mai important și întins parc național acoperit de păduri din Europa.

Este în natura umană să luăm unele lucruri din oficiu. Iar aerul și apa sunt doar două dintre ele, pentru care mulți dintre noi, nu facem niciun efort, pentru că ne vin pur și simplu… Dăruiește-i pădurii puieţi și susţine proiectul sau un biciclist care pedalează pentru AER. Buget necesar: 5.000 lei.

6. Primul ajutor medical în cadrul serviciului de pompieri Cobor – Organizaţie/G.I. Asociaţia de pompieri SISUR

Serviciul de pompieri din Cobor a fost înfiinţat în 2012. In 2017 activitatea lui a fost preluată de asociaţia de pompieri SISUR şi zona lui de competenţă a fost extinsă la satele Felmer, Ticuşu Vechi, Ticuşu Nou şi Crihalma. La fel cum am reusit să reducem timpul de răspuns al pompierilor în cadrul incendiilor din zonă, ne propunem să reducem timpul de răspuns al serviciilor medicale de urgenţă.

O ambulanţă soseşte în zona noastră în cele mai bune condiţii în 35 de minute. Acest timp este prea lung în anumite situaţii de urgentă medicală. Pentru a reduce acest timp, ne propunem să avem mijloacele necesare pentru a interveni şi a stabiliza situaţia pacientului până la sosirea echipajelor medicale profesioniste. Mijloace înseamnă un autovehicul dedicat acestui serviciu, material medical de primă intervenţie şi echipă de voluntari pregătiţi în domeniu. Proiectul respectiv se dezvoltă în colaborare cu SMURD Braşov şi are vocaţia să fie integrat oficial în sistemul de urgenţă 112. Buget necesar: 5.000 lei.

7. Sunt copil și eu! Vreau la mare… – Organizaţie/G.I. Școala Gimnazială Șoarș

curatare tapiterie
Florian Shaorma
Victoria Federal IFN
Proaspat Alb
Amanet King Onix
Demgy
Moveos
JTTI

Proiectul  urmărește strângerea de fonduri pentru ca un număr de 5 elevi din mediul rural, de la Școala Gimnazială Șoarș, care, din motive materiale nu au fost nici o dată la mare, ar putea avea posibilitatea să meargă într-o tabără la mare. Deși marea majoritate provin din familii defavorizate, cu un nivel de trai scăzut, totuși acești elevi au rezultate bune la învățătură, ceea ce înseamnă că își doresc o schimbare în bine a situației lor. Sejurul la mare i-ar încuraja mai mult să își depășească condițiile, dar și de a-și împlini visul, care sună așa: „Sunt copil și eu! Vreau la mare…”
Buget necesar: 6.150 lei.

8. Supraviețuire împreună! – Organizaţie/G.I. Asociatia Bun venit Transilvania

În acest proiect 50 de copii și tineri din toate mediile socio-educaționale, cu domiciliul în localităţile Cobor şi Lovnic, sunt invitați în tabere împreună cu un alt grup din străinătate. Dezvoltând un sentiment de comunitate atât între participanții din sate, cât și între națiunile implicate, copiii și tinerii pot învăța împreună metode de supraviețuire, de exemplu făcut foc, olărit, construit adăpost în pădure, gătit la foc deschis sau căutat o comoară. Astfel se oferă experiențe de succes, stimularea creativităţii de a rezolva probleme împreună și extinderea orizonturilor înspre lumea cea mare. Buget: 5.000 lei.

9. Tabăra din satul meu – tabere gratuite pentru copiii de la țară – Organizaţie/G.I. Asociația Doamna Maria Brâncoveanu

Proiectul îşi propune să ducă tabăra acasă la copiii din mediul rural care nu au acces la astfel de activități. Bucuria participării la o tabără este neprețuită, iar impactul este major atât în viața copiilor beneficiari, cât și a tinerilor
voluntari. Ca obiective și-au propus oferirea unui program educativ interactiv în cadrul a 5 tabere organizate în 5 sate din Țara Făgărașului prin crearea unei alternative de petrecere a timpului liber în mod educativ și activ pentru copiii participanți, prin jocuri, ateliere de dezvoltare a abilităților personale, sport, comunicare, lucru în echipă. Acestea vor avea ca rezultat promovarea educației nonformale în mediul rural și combaterea marginalizării și izolării sociale a copiilor și tinerilor din mediul rural precum și stimularea liceenilor voluntari pentru a se implica activ în cele 5 comunități rurale; instruirea lor în organizarea unei tabere, dezvoltarea capacității de comunicare, relaționare și lucru în echipă. Buget necesar: 6.000 lei.

10. Vreau să fiu din nou campion! – Organizaţie/G.I. Trupa de dans „Hansel și Gretel’”

Copiii din trupa de dans„Hansel şi Gretel” dansează din anul 2012, având o activitate foarte intensă, participând la numeroase spectacole şi mai ales la concursuri internaţionale şi mondiale, de unde aduc acasă, de fiecare dată, numeroase premii. Au în palmares mai mult de 70 de cupe şi nenumărate medalii şi diplome.

Pentru a participa la aceste concursuri, însă, ei au nevoie mare de susţinere financiară, deoarece pentru un concurs internaţional/mondial, cheltuielile sunt foarte mari. Cu ajutorul fondurilor strânse la Bikeathon, copiii Trupei de dans „Hansel și Gretel” vor putea achita o parte dintre cheltuielile pe care trebuie să le platească. Buget: 2.000 lei.

11. Teren de baschet între blocuri – Organizaţie/G.I. Grupul de iniţiativă „Dăruieşte Bucurii”

Proiectul constă în construirea unui teren de bachet cu acces liber într-un cartier al oraşului Făgăraş. În prezent există doar un singur teren de acest gen situat langă stadion. Ne dorim amplasarea terenului într-o altă zonă a oraşului astfel încat copii şi tinerii din această zonă să poată beneficia de el. Terenul va avea dimensiunile oficiale.

Construirea acestui teren de baschet într-unul din cartierele periferice ale Făgărașului va aduce laolaltă copii și tineri din medii sociale diferite; le vor oferi un motiv în plus de a se cunoaște mai bine, de a avea o mai bună interacțiune, le cultivă sentimentul de încredere și respect reciproc, având ca rezultat final o comunitate de tineri mai uniți, mai responsabili, mai deschisă spre incluziune socială. Buget necesar: 12.000 lei.

12. „Dăruiește-mi șansa să fiu autonom” – Organizaţie/G.I. Societate de binefacere Diakonia Făgăraș

Societatea de binefacere Diakonia Făgăraș vine în întâmpinarea instituțiilor publice rezidențiale și familiilor, asigurând persoanelor cu dizabilități acces la o serie de opțiuni din cadrul comunității, inclusiv la asistența personală necesară pentru a sprijini viața independentă și integrarea în comunitate.

Trei persoane cu dizabilități vor fi sprijinite în organizarea activității cotidiene, prin asigurarea suportului material, financiar, uman și emoțional adecvat. Prin aceste locuințe protejate venim în sprijinul instituțiilor publice prin dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități, dar în același timp și în sprijinul familiior care vor o evoluție și un loc sigur pentru copiii lor. Buget: 8.000 lei.

13. Yoga4Romania – Organizaţie/G.I. Grupul de iniţiaativă Yoga4Romania

Patru instructoare acreditate de yoga (din Făgăraş, Târgovişte, Constanţa, Chişinau – toate stabilite în București) care îşi doresc să împartşească practica power vinyasa yoga comunităţii din Făgăraş. Intenţia lor este de a aduce această practică şi beneficiile ei acolo unde încă nu există prin clase de yoga, meditaţie şi ateliere cu diferite tematici.

Cursurile vor fi gratuite, cei dornici putând contibui cu o donaţie.  Fondurile obţinute în cadrul proiectului vor fi folosite pentru achiziţionarea materialelor necesare desfăşurării cursurilor precum şi pentru asigurarea transportului intructoarelor. Buget: 3.189 lei.

14. Sport pentru o comunitate sănătoasă – Organizaţie/G.I. Asociația Club Sportiv Maro Făgăraș

Asociația Club Sportiv Maro Făgăraș dorește achizitionarea a două kituri de minihandbal și babyhandbal necesare pentru desfășurarea activităților și în aer liber, scoli, grădinițe sau în anumite locații unde se poate  învăța handbalul dar nu există condiţiile necesare.

Pentru a avea o comunitate sănătoasă, conceptul de a-i educa pe copii să facă sport este unul de interes deosebit, care vine în completare la ceea ce ne oferă societatea în ziua de azi. Beneficiari ai acestui proiect sunt atât copiii care practică deja handbalul cât și copiii care momentan nu au unde să practice handbalul. Buget: 3.500 lei.

15. Urlea Eco Trail Run 2019 – Organizaţie/G.I. Clubul Sportiv Țara Făgărașului

Clubul Sportiv Țara Făgărașului s-a înființat în urma cu doi ani cu scopul de a promova sportul și a implica în activități sportive cât mai multe persone din Țara Făgărașului. Prin acest proiect Clubul Sportiv Țara Făgărașului își propune organizarea celei de a treia ediții de Urlea ECO Trail Run, eveniment care are ca scop ecologizarea și promovarea zonei dar care își dorește de asemenea să dezvolte mersul pe munte și mișcarea in rândul oamenilor, atât din comunitatea din Țara Făgărașului și nu numai. Fondurile obţinute în cadrul proiectului vor fi folosite pentru acoperirea  cheltuielilor de organizare şi promovare a evenimentului. Buget: 5.000 lei.

După încheierea etapei de înscriere a bicicliștilor, va urma cea de-a treia etapă, de înscriere a susținătorilor (donatorilor), cei care susţin biciclistul sau cauza preferată, contribuind cu o sumă fixă. Susținătorii au timp să se înscrie între 5 martie – 30 iunie 2019, iar suma va fi redirecționată către cauza pentru care se pedalează. De asemenea, companiile pot alege să mobilizeze un număr cât mai mare de angajați să participe la cursele de la Bikeathon, donând o sumă de bani pentru fiecare dintre aceștia. Fiecare echipă de proiect și biciclist fundraiser îşi va dezvolta campanii de atragere de fonduri pentru proiectul propus, iar acestea vor fi validate de către echipa de organizare.

Fundația Comunitară Țara Făgărașului este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, care identifică, promovează și finanțează inițiative și proiecte ale comunității făgărășene, contribuind astfel la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate și distribuite transparent prin intermediul burselor sau a granturilor. În același timp, FCTF pune la dispoziția companiilor care doresc să se implice în comunitate, servicii de consultanță pentru identificarea domeniilor pe care acestea le pot susține și a mecanismelor prin care pot contribui la dezvoltarea comunității. De la înființarea FCTF, în iunie 2013 și până acum, au fost oferiți 1.255.751 de lei, prin finanțări nerambursabile, pentru 388 de proiecte și 237 de burse.


Apreciază
Distribuie