Student al Universității Transilvania din Brașov, expulzat din cauza legăturilor cu Hamas

foto: brasovmetropolitan.ro

Izbucnirea războiului din Israel a scos la suprafață povestea unui tânăr palestinian, care a fost declarat indezirabil și expulzat din România în timp ce era student bursier la Universitatea Transilvania din Brașov. Născut în Fâșia Gaza, Walid Abumuaileq a fost acuzat de legături cu Hamas.

Datele din rapoarte oficiale ale SRI arată că Walid Abumuaileq a ajuns în România în 2021 cu o viză de studii. Palestinianul a studiat inițial la Universitatea din Alba Iulia, iar după un an s-a mutat și s-a înscris la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Inginerie Mecanică, potrivit Brașov Metropolitan.

Înaintea procesului, în citația Curții de Apel București se preciza că „Walid M.M. Abumuaileq este adept al ideologiei radicale promovate de organizația teroristă Hamas și se află într-un stadiu avansat de radicalizare, precum și că are înclinații spre violență cu valențe teroriste împotriva evreilor și israelienilor fiind influențat de evenimentele securitare din Teritoriile Autonome Palestiniene.”

Biz Brașov a stat de vorbă cu studentul palestinian în luna martie, acesta declarând că este originar din Gaza, „unde bunicii mei au fugit în 1948, din Beer Sheva. Sunt beduin. La noi în țară nu se trăiește bine, părinții mei stau pe un ajutor social pe care îl primesc de la statul qatarez și din Palestina. Eu am plecat din țară să învăț, să muncesc și să îmi fac un viitor. Mă gândeam chiar să cer cetățenia română, dar acum nu cred că îmi mai doresc asta.”

„Mă simt nedreptățit. Statul român vrea să îmi distrugă viitorul și nu vreau să mă întorc în țara mea unde este război. După ce am plecat de acolo, nu am mai ținut legătura cu cetățeni palestinieni, ci doar cu familia mea, care nu este implicată în nici un act de terorism. Nu sunt membru Hamas, nici părinții mei, nici cei șase frați nu au legătură cu această organizație teroristă. Eu cred că vor să-mi distrugă viața doar pentru că sunt palestian”, declara Walid Abumuaileq, în martie, pentru Biz Brașov.

Walid era student în anul II la Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul Universității Transilvania din Brașov. El se și angajase la o fabrică din oraș unde lucra part-time.


Apreciază
Distribuie