Țara Făgărașului, inima României – un cântec special, lansat de Diana Gribincea – Popa și Cătălin Chiper

Dragostea de neam, de Țara Făgărașului și de muzică au făcut-o pe solista Diana Gribincea – Popa să aducă în fața publicului un cântec cu puternic iz patriotic local.

Într-o asemenea zi specială, de Înălțarea Domnului Iisus Hristos, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră melodia pe care am compus-o cu drag de Țara Făgărașului, în semn de recunoștință pentru eroii patriei.

La fel cum, în aceste momente grele ale vieții noastre, avem eroi care au grijă ca noi să fim în siguranță, Țara Făgărașului a avut mereu Oameni care au luptat cu credință pentru biruință“, spune Diana Gribincea – Popa.

Cântecul „Țara Făgărașului, inima României” are o poveste care pleacă de la pământul acestei zone, vechi și sfânt, cum îl consideră multă lume, la fel și solista piesei.

În fiecare strofă a cântecului regăsim informații istorice care trebuie să ne facă mândri de zona noastră:

  • în prima strofă este pomenit momentul din anul 1600, când Mihai Viteazu a oferit Cetatea Făgăraș Doamnei Stanca, pentru ca aceasta să fie „cetate de scaon”;
  • în cea de-a doua strofă vorbesc despre vice-căpitanul comitatului Făgăraș, Ion Codru Drăgușanu, care a luptat pentru învățătură și a ridicat prima școală, în anul 1869 – actualul Colegiu Național „Radu Negru”;
  • în cea de-a treia strofă este pomenit badea Cârțan (Gheorghe Cârțan), datorită luptei pe care a dus-o pentru ca noi să vorbim limba română;
  • penultima strofă este despre femeile din Crihalma, care, deși erau răvășite de dorul bărbaților plecați în Primul Război Mondial, acestea au jucat feciorească în locul lor. Astfel a apărut jocul „Fecioreasca Fetelor de la Crihalma”;
  • ultima strofă este despre puternica iubire a lui Dumnezeu pentru Țara Făgărașului, cât de mult o păzește datorită rugăciunilor Maicii Domnului și ale părinților care au promis că vor avea grijă de acest pământ sfânt“, mărturisește cu emoție Diana.

Piesa a fost compusă și înregistrată în Țara Făgărașului, la fel și videoclipul.

Monumente funerare
Amanet King Onix
No Comment

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au participat la realizarea acestui cântec: Maria Racu, Sebastian Stan, Cătălin Chiper, Puiu Făgărășeanu, Vlad Vasile, Dorin Magda, Biserica „Tuturor Sfinților Români” din Cincu, Primăria Drăguș, Ansamblul folcloric „Ceata Făgărașului” și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, a spus Diana Gribincea – Popa.

Piesa poate fi ascultată pe pagina de facebook Fagaras Live sau pe youtube.

Text: Diana Gribincea – Popa
Linie melodică: Cătălin Chiper
Aranjament muzical: Puiu Fagarașanu

 


Apreciază
Distribuie