Taxa de salubritate aprobată anul trecut este ilegală. Primăria Făgăraș, obligată să restituie bani cetățenilor

Primăria este obligată printr-o hotărâre a Curții de Apel Brașov să înapoieze făgărășenilor care au plătit serviciul de salubritate o parte din taxa încasată în 2022 și în primele luni ale acestui an. Instanța a decis că Hotărârea Consiliului Local din 16 martie 2022, prin care a fost aprobată majorarea la 19 lei de persoană/lună, este ilegală.

Decizia Curții de Apel vine în urma contestației făcute de prefectul Cătălin Văsii.

„Instanța de contecios administrativ a luat act și a confirmat în susținerea Instituției Prefectului Brașov că Hotărârea Consiliului Local Făgăraș nr. 88/2022 este nelegală și, pe cale de consecință, aceasta a fost anulată”, a declarat Cătălin Văsii pentru Prima TV.

Amanet King Onix
Demgy
Victoria Federal IFN
Mobila SH
Monumente funerare

Primarul Gheorghe Sucaciu spune că situația a apărut din cauza războiului politic și vrea ca banii să fie recuperați de la o parte dintre consilieri.

„Noi suntem obligați să recuperăm banii de la societatea Consiliului Local (SALCO – n.r.). Dar mai mult de atât, vom intenta acțiune de recuperare, cu chemare în garanție a consilierilor locali care au blocat de-a lungul timpului toate procedurile necesare de a avea acest serviciu de management al deșeurilor municipale și atunci societatea este absolvită de a da banii înapoi, dacă instanța va spune că acei consilieri trebuie să restituie banii. Făgărășenii vor avea compensările necesare, pentru că este destul de greu să recuperezi sumele și să le restitui. Este vorba de peste 1 milion de lei, împărțit la 10 consilieri, în jur de 100.000 de lei pentru fiecare consilier, din cei care s-au împotrivit“, spune Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

Pe de altă parte, USR Făgăraș susține într-un mesaj publicat online că, „fiind anulată total, nu doar articolele care prevedeau retroactivitatea, asta înseamnă că proiectul care stătea la baza HCL-ului nu îndeplinea toate condițiile legale, deși el a fost semnat de legalitate de înlocuitoarea secretarului Primăriei Făgăraș. Chiar dacă, în timpul comisiilor de specialitate și în plen, li s-a atras atenția în repetate rânduri inițiatorului și inlocuitoarei secretarului Primăriei Făgăraș că nu se respectă legea, aceștia au ales s-o ignore cu bună știință”.


Apreciază
Distribuie