Teatru inspirat din viaţa reală

Radio Star, Casa de Cultură şi o trupă de teatru de la Braşov continuă campania împotriva abandonului şcolar, de această dată prin manifestări culturale.

Copiii sunt mai receptivi la cazuri de viaţă decât la expuneri eseistice, aşa încât au înţeles exact mesajul care trebuia din piesa de teatru pe care au văzut-o luni.

Opt actori talentaţi de la teatrul ,,SublimArt” din Braşov s-au alăturat campaniei ,,Luptă şi tu împotriva abandonului şcolar” şi au conceput o piesă de teatru inedită, cu situaţii preluate din viaţa reală, pe care au venit iniţial şi le-au prezentat-o elevilor făgărăşeni, la Casa de Cultură, în timpul săptămânii ,,Şcoala altfel”, iar apoi în şcolile din mediul rural.

20150608_091233

,,Luni am fost la şcoala Recea şi piesa s-a jucat într-o sală de clasă, pentru elevii claselor V-VIII, iar apoi ne-am dus la Drăguş, unde piesa s-a jucat în căminul cultural, acolo unde au fost aduşi şi elevii din comunele Viştea şi Ucea. În jur de 150 de elevi au vizionat piesa şi, credem noi, au înţeles perfect mesajul ei. Sau mai bine spus mesajele, pentru că au fost prezentate patru situaţii des întâlnite în viaţa şcolarilor de zi cu czi: bătaia în familie, fetele care vor să plece la modelling peste hotare şi ajung la boredeluri, tinerii uitaţi de părinţii plecaţi la muncă în Italia sau chiar liceeni care renunţă la şcoală pentru a-şi face ei înşişi un rost în străinătate. Piesa de teatru a fost una activă, actorii şi-au înterupt rolurile pentru a le da ocazia elevilor sau diriginţilor să arate cum ar proceda într-o situaţie similară. De pildă, cel mai bine a intrat în rol o dirigintă de la Recea, Iulia Robu, care s-a văzut pusă în situaţia de a suna părinţii unui elev plecaţi în Spania, şi a le spune că îşi vor pierde copilul dacă relaţia părinţi-copil continuă să fie una la depărtare”, a explicat Diana Gribincea, managerul Casei de Cultură.

Amanet King Onix
Demgy
Victoria Federal IFN
Second hand & outlet
Proaspat Alb
Firma servicii renovare

În toamnă, actorii de la ,,SublimArt” vor reveni în Ţara Făgăraşului pentru a continua reprezentaţiile şi în restul comunelor. Preţul unui bilet este de 5 lei, însă învăţămintele de pe urma piesei depăşesc orice valoare financiară.

Elevii sunt captaţi de acest tip de teatru activ, în care chiar şi ei pot juca roluri şi asimilează altcumva morala socială care se vrea a fi transmisă prin spectacol. Piesa se numeşte ,,Spune DA educaţiei!”.

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie