Toți peștii unei păstrăvării din Cârțișoara vor fi sacrificați, din cauza unui focar de septicemie

foto: Facebook / Păstrăvăria Laita

Prefectura Sibiu anunță într-un comunicat de presă remis vineri apariția unui focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu, toți peștii urmând a fi sacrificați.

Este vorba despre păstrăvăria Laita, din localitatea Cârțișoara, aparținând de Regia Națională a Pădurilor Romsilva – Direcția Silvică Sibiu. Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a declarat pentru Turnul Sfatului că aproximativ 17-18 tone de păstrăv urmează să fie distruse.

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat”, se arată în comunicatul Prefecturii.

În plus, se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

„Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala)”, mai arată Prefectura Sibiu.

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.

Important de precizat că acesta este primul caz de septicemie hemoragica virală la păstrăvi din acest an.


Apreciază
Distribuie