Trifteri şi Păhărei – echipe de fotbal la Şercaia

Trifterii şi Păhăreii au făcut istorie la Şercaia. Şi pentru cine nu ştie de unde au apărut aceste denumiri şi ce înseamnă ele, vă spunem noi: cu ani mulţi în urmă – nimeni nu mai ştie exact de când – au început să se joace la Şercaia nişte partide de fotbal cu echipe inedite. Trifterii sunt bărbaţii însuraţi ai satului, iar Păhăreii sunt feciorii care nu au trecut încă prin faţa ofiţerului de Stare Civilă. Aşa se face că an de an însuraţii se întrec cu neînsuraţii într-um meci simbolic de fotbal în „Alei”, terenul de sport din sat.

Anul acesta Păhăreii s-au impus în faţa seniorilor de vârstă, scor 3-2 pentru juniori. Deşi scorul este prea puţin important pentru competiţie! Primează caracterul ei tradiţional şi distracţia de care au parte jucătorii!
Pentru că este o competiţie unică în zona noastră şi pentru că niciodată Şercaia n-a avut o zi a satului, aşa cum au început să aibă mai toate localităţile în ultimii ani, primarul s-a gândit să transforme treptat ziua meciului într-o zi a satului Şercaia.

„Este inedit meciul tradiţional dintre Trifteri şi Păhărei, un meci de fotbal care se ţine de foarte mulţi ani. Noi încercăm încet-încet ca această tradiţie s-o ducem către o zi a satului, dar nu am vrut s-o promovăm din acest an pentru că au fost alte priorităţi şi chiar vrem să ne prezentăm în faţa oamenilor cu ceva palpabil. Adică să avem o infrastructură sănătoasă, apă şi canalizare, iar abia după aceea trecem la distracţie, ca să avem ce sărbători. Dar se impune să facem o zi a satului în care cred că acest meci va rămâne de referinţă; nu neapărat 45 de minute repriza, ci două reprize simbolice de câte 15 minute fiecare,” a declarat primarul Cristinel Paltin.

De regulă meciul dintre Păhări şi Trifteri se ţine pe la jumătatea lunii august în fiecare an. La ultima partidă disputată cel mai tânăr păhărel a avut 15 ani şi cel mai vârstnic trifter a avut 40 de ani. De când se organizează aceste partide, ele se cam termiă la fel: cu o masă câmpenească şi o distracţie pe cinste.

Demgy
Victoria Federal IFN
Moveos
JTTI
Florian Shaorma
Agromar

Există toate premisele ca într-un viitor, mai mult sau mai puţin îndepărtat, Trifterii şi Păhăreii să joace pe un stadion ca la carte. Primăriei Şercaia i s-au aprobat trei proiecte finanţate în mare parte de Agenţia Fondului pentru Mediu: realizarea unui stadion pe terenul din „Alei”, un parc verde lângă staţia de biogaz din Şercaia şi un alt parc în Hălmeag. Toate trei costă 11 miliarde, iar dacă se va decide şi va semna contractul de finanţare pentru aceste lucrări, Primăria trebuie să achite 4,1 miliarde din această sumă, restul banilor fiind nerambursabili (6,9 miliarde lei vechi).

(Cristina Cornilă)


Apreciază
Distribuie