Urme de papuci și substanță necunoscută, pe zidul Sinagogii Făgăraș. Clădirea a fost zugrăvită de curând, cu bani din bugetul local

Persoane necunoscute au aruncat cu o substanță pe întreaga latură de sud a monumentului istoric, vechi de peste 150 de ani.

Chiar dacă lucrările de refacere a fațadei sinagogii s-au încheiat recent, acest lucru nu l-a împiedicat pe un individ, certat cu bunul simț, să lase și o amprentă a papucului pe zidul clădirii.

Ne este greu să înțelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetățenilor și ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autoritățile competente pentru identificarea făptașului și luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri.

Clădirea a fost construită în 1870 și se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, în urma discuțiilor pe care primarul Gheorghe Sucaciu le-a avut cu arhitecți, reprezentanți ai ONG-urilor locale și cetățeni”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Făgăraș.

Amanet King Onix
Saga - Adi de la Valcea
Husqvarna
Saga - august 2022
Spalatoria GPC
Bricks
Demgy - locuri de munca
Monumente funerare

Rămasă în paragină zeci de ani, clădirea a intrat într-un proces de reabilitare în anul 2019. De atunci, au avut loc trei intervenții asupra clădirii: la acoperiș, cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private; ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor. În prezent este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local.

Autoritățile plănuiesc reconversia sinagogii într-un centru cultural internațional.


Apreciază
Distribuie