USR vrea bugetare participativă la Făgăraș și Victoria

Oamenii din localitățile Făgăraș, Victoria, Hoghiz, Săcele, Râșnov, Cristian, Ghimbav, Sânpetru, Codlea și Brașov ar putea decide în ce să fie investiți banii din taxele pe care le plătesc. Nu ar fi o noutate în România. Cluj-Napoca este primul oraș din țară care a aplicat acest sistem.

USR propune implementarea bugetării participative, la care cetățenii vor putea participa prin depunerea unor proiecte. Astfel ar putea alege unde să meargă 5% din banii bugetelor locale, adunați din impozitele și taxele pentru anul 2018.

Bugetarea participativă urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din localități, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii. Este un proces transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în deciziile care privesc cheltuirea banilor lor.

Proiectele ar putea fi depuse de orice persoană care locuieşte, munceşte sau studiază în oraş, sau de către o asociaţie/ONG care activează în localitatea respectivă. Acestea ar urma să fie evaluate de un grup de lucru format din reprezentanți ai administraţiei locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale. În final, vor fi votate de locuitorii oraşului și vor fi selectate cele care pot fi implementate de autorităţile publice.

Însă propunerea făcută de USR Brașov trebuie acceptată de Consiliile Locale și de Primării.

Proaspat Alb
curatare tapiterie
Agromar
Monumente funerare
Amanet King Onix
JTTI

Mecanismul funcționează deja în România, nu ar fi o noutate. Bugetarea participativă a fost implementată pentru prima dată la Cluj-Napoca, în anul 2013, printr-un proiect pilot care s-a desfășurat în cel mai mare cartier al Municipiului. Cetățenii au avut atunci propuneri de proiecte prin care au contribuit la îmbunățirea vieții din cartierul în care locuiesc. În 2017, administrația locală a trecut la nivelul următor iar locuitorii au putut alege online ce să se întâmple cu banii lor.

Spre exemplu, o școală gimnazială care devenise neîncăpătoare a primit suma de 150.000 de euro pentru lucrări de extindere și modernizare, după ce proiectul a fost votat de 3.000 de clujeni. Iar acesta este doar unul dintre cele 15 proiecte finanțate pentru 2018.

După modelul Clujului, Oradea și Timișoara au început consultarea cetățenilor.


Apreciază
Distribuie